Voolukatkestus läheb farmiomanikule sadu tuhandeid maksma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaevas loomad karjusid, kui neid voolukatkestuse tõttu mitu päeva lüpsta ei saa.
Vaevas loomad karjusid, kui neid voolukatkestuse tõttu mitu päeva lüpsta ei saa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lääne-Virumaa üks suuremaid piimatootjaid OÜ Sarapiku Piim jäi elektrita ligi neljaks ööpäevaks ja seetõttu tekkinud kahju ulatub sadadesse tuhandetesse.

Kadrina vallas Vaiatu külas asuv Sarapiku Piima farm jäi vooluta laupäevahommikuse lüpsi ajal ning see lõpetati oma jõujaama abil, kuid õhtuse lüpsi ajal ütles ka see üles, kirjutab Virumaa Teataja.

«Saatsime Eesti Energiale sõnumeid, et meil voolu pole, alles kolmapäeval tuli vastus, et sõnum on kätte saadud,» rääkis farmi suuromanik Anne Kullamägi.

Pühapäeval, kui algas tõeline lumetorm, oli Sarapiku farm muust maailmast täielikult ära lõigatud.

Töötajad istusid õhtul farmiõuel, tegid vanasse söödakärusse lõkke, et sooja saada, ja keetsid tulel kohvi. «Olime nagu Hukkunud Alpinisti hotellis, keegi kuhugi ei pääsenud ja puudus igasugune aim, mis ümberringi toimub,» kõneles farmiomanik.

Koju keegi ei läinud, sest Eesti Energiast lubati, et vool tuleb tagasi.

Valvedispetšer soovitas januseid loomi ämbrist joota ja neid käsitsi lüpsta. «Kust ma neile seda vett võtan, Vohnja järv lasti ka tühjaks,» lausus Kullamägi. Et paar inimest 250 lehma käsitsi lüpsaks, pole aga üldse mõeldav.

Loomad karjusid laudas

Naine kirjeldas, et loomad karjusid täiel häälel ja olid sõnnikusse uppumas, rennid piima täis. «Käid ja nutad, aga abi ei kusagilt,» ütles ta pisarsilmi.

Vaiatu alajaamast vähemgi kui kilomeetri kaugusel on Kolu ja Kõrveküla alajaam, mis tehti korda oluliselt varem.

«Aga meie juurde sama ringiga tulla ei saanud, Eesti Energiast öeldi, et inimesed on loomadest tähtsamad,» rääkis naine, kelle sõnul nägid nad Eesti Energia autosid ringi sõitmas.

Teisipäeva hilisõhtul jõudsid remondimehed lõpuks ka Vaiatu alajaama, vahetasid seal vähem kui viie minutiga kaitsme ja sõitsid minema. «Üks faas jäi ikka puudu, õnneks saime telefoni teel mehed tee pealt kätte ja nad tulid tagasi,» lausus Sarapiku farmi perenaine.

Kui suured on elektri puudumisest tingitud kahjud, Anne Kullamägi öelda ei osanud. «Saamata toodang, ravimid, ja ei tea ju, kui palju loomi haigestumise tõttu karjast välja läheb ja tapale tuleb viia,» rääkis ta.

Eile tellis Sarapiku farmi perenaine kümnete tuhandete kroonide eest ravimeid, kogukahjud ulatuvad aga kindlasti sadadesse tuhandetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles