EBS: turundaja ei tohi elada eebenipuust tornis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torn
Torn Foto: SCANPIX

EBSi turunduse õppetooli juhataja Katri Keremi sõnutsi võib edukas turundaja olla nii humanitaar või majandustaustaga. Asi, mida ei saa parandada, on see, kui turundaja elab oma eebenipuust tornis, kust ta iial alla pööbli sekka ei lasku.

Heal turundajal on paras annus uudishimu, kogemusi erinevatest valdkondadest, avatud meel, eraelu pluss haridus, mis võimaldab kõike eelnevat oma töö heaks parimal viisil rakendada. «Ma ei usu, et inimene, kes töötab 16 tundi päevas omab tegelikult ülevaadet sellest, mida teised, st tarbijad, mõtlevad ja soovivad,» tõdes Kerem.

Tema kinnitusel mahub aga turundusmaastikule väga palju puhtalt loomeinimesi, kellel on meeskondades oma kindel oluline roll, ilma milleta on edukat turundust raske ette kujutada.

Samas on turundusjuhi tasemel aga oluline silmas pidada, kuidas üks või teine tegevus «tõlgitakse» tulemuseks bilansi kasumireal. See tähendab, et vajalik on tasakaal. Excel on turundaja vältimatu tööriist ja ilma finantsteadmisteta pole võimalik turunduses kaugele lennata.

«Kui vaadata laiemalt, väljaspool turundust, siis minu isiklik seisukoht on, et reaalalade õppimine annab inimesele väga hea lähtepositsiooni erinevate aladega jätkamiseks.»

«Inimene, kes valib mingil õpingute etapil reaalharu, saab tõenäoliselt selgeks ka keeled ja loeb vabal ajal mõne ilukirjandusteose. Inimene, kes valib humanitaarharu, ei lahenda vabal ajal ilmselt matemaatikaülesandeid ega tõesta priitahtlikult teoreeme.»

Need, kes tahavad olla Eestis suure firma turundusjuhid või teha karjääri mujal maailmas, peavad sestap ennast numbrite maailmas mugavalt tundma. «Matemaatika ei ole mingi raketiteadus ja mind häirib väga üldine hoiak, et reaalained peavadki olema abstraktsed, rasked ja ebameeldivad,» arvas Kerem.

«Mäletan siiani kerget šokki, kui üks esimesi välisõppejõude, kellega kokku puutusin, võttis vaevaks mainida et x ja y asemel võib valemis olla ka pizza ja õlu. Matemaatika võib olla ka fun ja tegeleda igapäevaste asjadega.»

Selleks, et tulevased turundajad Exceliga sina peale saaksid, on Keremi sõnul tehtud muudatusi ka õppekavas. «Riskin nüüd olla ebaturunduslik ja ebapopulaarne, aga viimased muudatused meie õppekavas on tehtud eesmärgiga muuta programm heas mõttes traditsiooniliseks, et mitte öelda tavaliseks.»

Bologna süsteemile üleminek on vähendanud oluliselt bakalaureuseõppe mahtu ning õppekava koostamisel tehakse keerulisi valikuid erinevate suundade ja ainete vahel.

«Üks turundushariduse arengusuund on olnud huvitavate ja nö seksikate ainete lisamine programmi, mis võimaldab oma õppekava hästi müüa ja kindlasti tõmbab tähelepanu. Meie oleme täna valinud teise tee, mille õigsuses oleme ise veendunud.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles