Eesti majandus kasvas teises kvartalis 8,4 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Esialgsel hinnangul kasvas Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2011. aasta teises kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 8,4 protsenti.

Võrreldes esimese kvartaliga kasvas sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT 1,8 protsenti, teatas statistikaamet.

Jätkuvalt mõjutas SKT kasvu kõige enam töötleva tööstuse lisandväärtuse kiire kasv. Samal ajal selle tegevusala lisandväärtuse kasvu tempo aeglustus ning panus SKT kasvu vähenes.

Statistikaamet rõhutab, et majanduskasvu esialgne hinnang on arvutatud uue tegevusalade klassifikaatori ja revideeritud aegrea järgi, mis revideeritakse uue tegevusalade ning toodete ja teenuste klassifikaatorite põhjal. Esmakordselt arvestab amet ka Eestis kahekordse deflateerimisega. Samuti revideeritakse pakkumise ja kasutamise tabelite põhjal 2007. aasta ning ettevõtete majandusaasta kompleksse aruande põhjal 2009. aasta rahvamajanduse arvestusi.

Nimetatud revisjonid muudavad statistikaameti esialgsete arvestuste järgi ka aastaseid SKT reaalkasvusid alates 2002. aastast. Seetõttu korrigeeritakse kasvusid -1,4 kuni 0,6  protsendipunkti ulatuses. Uue metoodika järgi arvutatud andmed avaldab statistikaamet 8. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles