Palgatöötaja brutotulu suurenes aastaga 2000 krooni võrra

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste palk kasvas rohkem kui naistel.
Meeste palk kasvas rohkem kui naistel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Palgatöötaja kuu keskmine brutotulu oli 2007. aastal 11 415 krooni ehk ligi 2000 krooni suurem kui aasta varem, teatab Statistikaamet.



Maakonniti said palgatöötajad suurimat palka Harju ja Tartu maakonnas, kus palgatöötaja keskmine brutotulu kuus oli üle Eesti keskmise. Palgatöötaja kuu keskmine brutotulu oli suurem Tallinna lähedal asuvates omavalitsustes. Brutotulu pingerea 15. esimese hulgas oli koguni 14 Harju maakonna omavalitsusüksust.

Naiste kuu keskmine brutotulu oli mullu 9563 ja meestel 13 425 krooni, varasema aastaga võrreldes tõusis naiste tulu ligi 1600 ja meeste 2300 krooni. Naiste keskmine brutotulu oli mullu meeste omast 29 protsenti väiksem, varasema aastaga võrreldes see näitaja oluliselt ei muutunud.

Maakonniti erines mullu naiste ja meeste kuu keskmine brutotulu kõige vähem Tartu ja kõige rohkem Hiiu maakonnas, aasta varem vastavalt Võru ja Hiiu maakonnas.

Omavalitsusüksuste võrdluses oli sarnaselt varasema aastaga mullu naiste ja meeste kuu keskmine brutotulu suurim Viimsi vallas (vastavalt 14 418 ja 21 789 krooni) ja väikseim Piirissaare vallas (4186 ja 6985 krooni).

Omavalitsusüksustes oli naiste ja meeste brutotulu erinevus väikseim Nõva ja suurim Lohusuu vallas, aasta varem vastavalt Ruhnu ja Lavassaare vallas.

Statistikaameti palgatöötaja kuu keskmine brutotulu analüüs tugineb maksu- ja tolliameti andmetele. See on saadud jagades kuu keskmine väljamaksete summa kuu keskmise väljamaksete saajate arvuga.

Meeste kuu keskmine brutotulu oli 2007. aastal kõigis vanuserühmades suurem kui naiste sama näitaja. Meeste kõrgem brutotulu ei tähenda veel, et sama tööd tegevad mehed ja naised saaksid ebavõrdset palka. Soolise diskrimineerimise kohta ei saa teha järeldusi, kuna vastavad taustandmed puuduvad.

Brutotulu erinevused vanuse ja soo järgi on üks teema statistikaameti täna ilmunud kogumikus «Linnad ja vallad arvudes. 2008.».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles