Analüütik: segadus börsidel jõuab viivitusega reaalmajandusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Panga börsimaaklerite ja it ruum
LHV Panga börsimaaklerite ja it ruum Foto: Raigo Pajula

LHV analüütiku Erko Rebase sõnutsi liiguvad väärtpaberiturud paar sammu reaalmajandusest eespool ning segadus börsidel jõuab viivitusega ka sinna.

«Aktsiaturgusid loetakse juhtivateks indikaatoriteks, kuna nende liikumised põhinevad investorite ootustel ja seega liiguvad väärtpaberiturud mõne sammu võrra ees reaalmajandusest. See signaal ei pruugi alati olla 100 protsenti tõene, kuid ajalooliselt on aktsiaturud reaalmajanduse tsükleid ennetanud keskmiselt kuue kuu pikkuse perioodiga,» nentis ta.

Kõige otsesemalt mõjutavad aktsiaturud börsidele kapitali paigutanud investoreid, kuid kuna seda teevad ka pensionifondid, siis mõjutatud on kindlasti ka need inimesed, kes piirduvad vaid vara kogumisega läbi pensionisüsteemi.

Rebase kinnitusel tasub aga meeles pidada, et kui pensionini on jäänud aastakümneid, siis mahub sellesse periood krahhe tõenäoliselt rohkem, kui võib kahe käe sõrmedel kokku lugeda, ning pelgalt selle pärast ei tasu oma varasid müüma hakata.

Turgude pikaajaline trend on siiski ülespoole ning näiteks 2008.a kriisi eelsest tasemest on kõige suuremate aktsiaosakaaludega LHV pensionifondide osakute väärused jätkuvalt tublisti kõrgemad.

Oluline on fondide puhul teha õiged valikuid, ning mõned aastad enne pensionile minekut tuleks eelistada konservatiivsemaid fonde, et mõni järjekordne kriis vahetult enne väljamakseid kogutud raha ohtu ei seaks.

«Kui veel aasta alguses ähvardas nafta kõrge hind lämmatada globaalse majanduse taastumist siis viimase aja tooraineturgude arengutel on kahtlemata positiivne efekt, seda nii tarbijate jaoks, kes peavad mootorkütusele vähem kulutama kui ka ettevõtete jaoks, kes sisendihindade näol tunnevad vähenevat survet kasumlikkusele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles