Föderaalreserv külmutas kaheks aastaks intressid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Föderaalreservi esimees Ben Bernanke
USA Föderaalreservi esimees Ben Bernanke Foto: SCANPIX

USA Föderaalreserv astus eile agressiivse sammu tempokalt nõrgeneva majanduse toetamiseks, külmutades kaheks aastaks lühiajalised intressimäärad ning avades ukse järjekordse dollarite juurdetrükkimise raundi jaoks.

«Meie hinnangul õigustavad praegused majandusväljavaated erandlikult madalate intressimäärade rakendamist vähemalt 2013. aasta keskpaigani,» ütles Föderaalreservi avaturukomitee.

Komitee lisas, et «hoiab majandusväljavaatel jätkuvalt silma peal» ning on valmis rakendama «vastavalt vajadusele» oma poliitilisi vahendeid – selge vihje, et arutusel on edasised meetmed.

Föderaalreservi teade tekitas ühe järsematest jõnksatustest Šveitsi frangi ajaloos. Pelgupaik-valuuta sööstis teatud hetkel ülespoole lausa 6 protsenti korraga ja saavutas dollari suhtes rekordilise 0,7085 frangi taseme.

Euro suhtes saavutas Šveitsi valuuta kurss 1,0094 frangi taseme.

Jaapani jeen tugevnes dollari suhtes 76 jeeni peale.

Raevukast kulissidetagusest debatist Föderaalreservis annab aimu tõsiasi, et otsus läks läbi häälteenamusega 7-3, mis tähendab aga seda, et turud ei saa võtta teadet kui selget trompetihüüdu.

«Kolm vastuhäält... See näitab, et Ben Bernanke’i täiel määral ei usaldata,» ütles Mesirow Financiali analüütik Diane Swonk.

Föderaalreservi avaturukomitee puhul on niivõrd kõrge vastuhäälte protsenti ülimalt ebatavaline nähtus.

S&P 500 indeks paranes pärast otsust enam kui 2 protsendi võrra, kuid oli siiski 0,4 protsendi jagu üleval, kuna paljud investorid olid lootnud täiendavat likviidsusprogrammi.

USA 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused kukkusid enam kui 16 baaspunkti jagu 2,29 protsendi peale.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles