Pangad tahavad hakata sularahaautomaate jagama

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularahaautomaat.
Sularahaautomaat. Foto: Raigo Pajula.

Eesti pangad on kaalumas võimalust muuta kõik riigis olevad sularahaautomaadid universaalseks ehk võimaldada ühes automaadis teha kõikide pankade kaartidega tehinguid.

Muidugi, praegugi on võimalus näiteks SEB kaardiga Swedbanki automaadist raha võtta, kuid sellele rakendub kopsakas teenustasu – 0,58 eurot ja 2,5 protsenti tehingu maksumusest.

Uue süsteemi mõte on, et kõik sularahaautomaadid on kasutatavad kõikide suuremate kommertspankade (Swedbank, SEB, Sampo ja Nordea – toim.) kaartidega ilma teenustasuta – või vähemalt ilma nii suure teenustasuta, kuna mingit kokkulepet võimaliku tasu osas veel sõlmitud ei ole.

Vastuseks küsimusele, kas uus süsteem tähendab uusi teenustasusid, vastas Swedbanki deebetkaartide osakonna juhataja Tõnu Ots, et projekti eelduseks on klientidele olemasolevate tingimuste ja teenuste säilitamine.

Teine eesmärk, nagu ütleb Sampo Panga juht Aivar Rehe, on vähendada sularahaautomaatide arvu, saades sellest teatava kokkuhoiu.

«Suuremate pankade automaate on praegu ühes kohas vähemalt kolm tükki. Siis hakkab aga automaatide arv vähenema,» sõnas Rehe.

Küsimusele, kui palju praegu pankadel sularahaautomaatide peale kulub, ei osanud Rehe siiski vastata, sõnades, et tõenäoliselt mitte väga palju.

Ent, kas vähem sularahaautomaate ei tähenda siis mitte pikemate järjekordade tekkimist? «Seda peabki praegune analüüs näitama. Põhjala kogemust vaadates, siis turul tegutsevatel pankadel on ühine ATM-võrk,» ütles Rehe.

Kuna suuremad kommertspangad on Baltikumiülesed, otsitakse ettevõtet, mis suudaks süsteemi juurutada kolmes riigis. Tõenäoliselt peaks see firma pankadelt ära ostma nende sularahaautomaadid ning seejärel hakkama neid pankadele uuesti välja rentima.

Rehe sõnul on lähiriikides mitmeid firmasid, kes suudaksid seda teenust pakkuda. Need on ka analüüsides ära kaardistatud, kuid nimesid Rehe nimetada ei tahtnud.

Nii nagu toimiks sularaha väljavõtmine, toimiks ka sularaha sissepanek. SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu seletas, et automaat tunneb ära, millise panga kaardiga on tegemist ning kuna pärast automaati panekut on raha juba elektroonilisel kujul, suunab selle vastavasse panka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles