EMT: turundus peab innovatsioonile kaasa aitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT logo
EMT logo Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

EMT erakliendi divisjoni direktori Risto Jürtvetsoni sõnutsi on turunduse roll innovatsioonile kaasa aidata. Turundaja töö on välja selgitada, kuidas inimesed tahaksid oma elujärge parandada ning vastavalt sellele uusi lahendusi välja töötada.

Tänu uutele tehnoloogiatele on võimalik pakkuda uusi teenuseid. «Turundus vaatab, kas tarbijad on valmis tehnilisi uuendusi oma ellu laskma. Võib-olla on nad valmis seda tarbima, aga kas nad on valmis seda oma igapäevaelu osaks muutma, see on väga tähtis nüanss,» sõnas Jürvetson.

«Kui tõime eelmise aasta sügisel välja 4G Interneti, siis ütles tollane EMT tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg, et me veel ei tea, milleks ta suuteline on. Nüüd on siin veidi selgust tulnud,» tõdes ta.

Pärast mobiilset Internetti muutub tema sõnul järgmiseks suureks hitiks kindlasti televisioon, mida kaasas hakatakse kandma, kas telefonides või tahvelarvutites. Eestis viimaseid veel väga palju ei kasutata, aga see trend jõuab kindlasti ka siia, ja televisiooni vaatamise soov on inimestel kindlasti olemas.

Turunduse osa on ka pakkumisi lihtsustada ja anda üldistus, mida on firmal kliendile pakkuda. Seda peab suutma üldistada nii palju, et klient sellest aru saaks ja oskaks oma valikuid teha.
Samas on kliendile vaja anda ka piisavalt informatsiooni, et ta ka nüanssidest teada saaks.

«Kust ta seda teada saab, kuidas ta seda teada saab, see on meie jaoks päris suur väljakutse,» nentis Jürvetson.

«Kui rääkida reklaamis näiteks ainult kõneminuti hinnast, siis isegi see taandub väga mitmetele komponentidele. Kui kauaks, mis kellaaegadel, kui kaua see pakkumine kehtib, kas seal on kõnealustustasu, maksustamisamm jne. Ühe hinna ümber võib olla mustmiljon küsimust, mida tarbijad küsida võivad.»

Igasse teemasse ei jõua inimene 100 protsenti süveneda ja just turundus võiks ideaalis anda klientidele ülevaate, milline on parim lahendus.

Kõik telekomiettevõtted on meediakulutuste poolest eesotsas ning see muudab nii tarbija kui turundaja elu keerulisemaks.. «Juba teenusepool ise on keeruline, ja kui peamised tegijad tulistavad üksteise võidu erinevaid pakkumisi, siis see muudab tervikpildi tarbija mõistes raskemini haaratavaks. Seda leidlikumad peame olema ja seda selgemalt peame oma fookused sõnastama,» kommenteeris EMT reklaamijuht Kristi Männik.

Sellest, mida inimesed tegelikult oma ellu tahavad on aga teinekord keeluline aru saada.
«Tihtipeale peegeldavad aga inimese antud vastused ühte, aga tema käitumuslik pool hoopis teist. Ka uuringutes tahavad inimesed tihtipeale ennast näidata kellegi teisena,» nentis Männik.


«Näiteks vaatasime ühte uuringut, mis käsitles noori. Sihtrühmas oli 70-80 protsenti neid, kes kinnitasid, et bränd ega reklaam nende ostuotsust kuidagi ei mõjuta. Aga kui küsiti neile meeldivaid ja kasutatavaid brände, siis need oli Coca-Cola, Apple, Nike-ehk siis maailma kõige enam reklaamitud kaubamärgid,» lisas Jürvetson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles