Juunis ekspordi ja impordi kasv aeglustus

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2011. aasta juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 947 miljoni euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1 miljardi euro eest, teatas statistikaamet. Eksport oli 43 protsenti ja import 33 protsenti suurem kui mullu juunis.

Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga vähendas ka kaubavahetuse puudujääki.

Kui 2010. aasta juunis oli kaubavahetuse puudujääk 93 miljonit eurot, siis tänavu juunis oli see ligi 60 miljonit eurot. Tänavu kasvas eksport eelmise aasta sama kuuga võrreldes enim märtsis (73 protsenti), import aga aprillis (67 protsenti).

Juunis eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid (29 protsenti Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid, sh bensiin, kütteõlid, elektrienergia (14 protsenti) ning metalle ja metalltooteid (10 protsenti). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes kõige rohkem masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete väljavedu (vastavalt 91 protsenti ja 53 protsenti).

Juunis imporditi enim masinaid ja seadmeid (30 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (14 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11 protsenti). Võrreldes 2010. aasta juuniga suurenes enim masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete import (vastavalt 79 protsenti ja 20 protsenti).

Oluliselt suurenes ka keemiatööstuse tooraine ja toodete sissevedu (39 protsenti).

Ekspordi sihtriikide seas oli juunis esikohal Rootsi (17 protsenti Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16 protsenti) ja Venemaa (10 protsenti). Võrreldes möödunud aasta juuniga suurenes kõige rohkem eksport Rootsi ja Venemaale (vastavalt 71 ja 29 miljoni euro võrra).

Nii Rootsi kui Soome eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mööblit, Venemaale eksporditi enim mehaanilisi ja elektriseadmeid.

Kõige enam imporditi kaupu Soomest (14 protsenti Eesti koguimpordist), järgnesid Läti ja Rootsi (mõlema osatähtsus 12 protsenti). Eelmise aasta sama kuuga võrreldes suurenes kaupade sissevedu kõige rohkem Lätist ja Rootsist (mõlemast 37 miljoni euro võrra). Soomest ja Rootsist imporditi enim elektriseadmeid, Lätist kütuseid ja puitu ja puittooteid.

Tänavu esimese poolaasta jooksul kasvas kaupade eksportkäive 54 protsenti ning importkäive 49 protsenti eelmise aasta sama perioodiga võrreldes.

Maiga võrreldes vähenes juunis eksport 15 protsenti ja import 12 protsenti. Osaliselt oli langus tingitud ka erinevast tööpäevade arvust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles