USA tööturg: hõisates enne õhtut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötud ameeriklased.
Töötud ameeriklased. Foto: Internet

USA tööjõustatistika büroo veebihaldurid ei saanud vist arugi, mis pauk neid tabas, kui www.bls.gov eile börsipaanikas investorite pommirahe all kokku jooksis.


Pärast neljapäevaseid eepilisi arenguid aktsiaturul võis mõista, millise palavikulise huviga rünnati eile hommikul avaldatud USA töötusmäära numbreid, mõtteis vaid üks küsimus: kas kostab rõõmusõnum või lüüakse turgude kirstu järjekordne nael?

Ja sealt ta tuli - ootusi ületav uute töökohtade arv 117 000. Esialgne kergendus upitas küll korraks aktsiahindu, kuid nagu üsna pea selgus, ei olnud pilt nii roosiline kui pealtnäha paistis.

Keskmine töötuna veedetud aeg on nüüd kõigi aegade pikim, ületades 40 nädalat.
Tööl käib vaid 58,1 protsenti vastavas vanuses ameeriklast, mis on madalaim näitaja alates 1980. aastate alguse majanduslangusest.

Investorite jaoks on esmatähtis teada, kui palju raha on maailma suurima majanduse kodanike taskutes ning kas neil on ka piisavalt kindlustunnet selle kulutamiseks. Ja sellel rindel palgalehtede numbrid trööstitut trendi eriti ei mõjuta.

Aga eks välised asjad ole ju tähtsad - ja mitte üksnes tõmblevate maaklerite mõjutamiseks.
Valede ja statistika traditsioonile truuks jäädes keskenduvad poliitikud numbritele, mille valijad kerge vaevaga ära tunnevad. Ehk siis üldisele töötusmäärale, mis vajus kümnendiku protsendi jagu väiksemaks ja on nüüd 9,1 protsenti.

Majandusteadlane Nouriel Roubini ütleb, et kui hooaja-korrektiiv kõrvale jätta, peaks lisanduma vähemalt 150 000 töökohta kuus (palju enam kui juulis) lihtsalt selleks, et töötusmäär stabiilsena püsiks.

Et töötus 2012. aasta valimisteks 8 protsendi peale saada nagu Obama oma 2009. aasta stiimuliprogrammi tulemuseks tõotas, peaks igakuiselt lisanduma üle 200 000 uue töökoha.
See oleks saavutatav, eriti kui valitsussektori värbamised taastuvad.

Aga isegi kui valijad on vagurad ja kannatlikud, ei pruugi praegune kasvutempo rahuldada ootusi, mille närvilised investorid aktsiahindadesse sisse on unistanud.

Kui tööturg kiiremini taastuma ei hakka, hääletavad investorid jalgadega edasi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles