USA reitingu kukkumine võib anda doominoefekti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

USA kolmekordse A reitingu langetamine Standard & Poor’si poolt võib tabada turgusid kui šokk, lükates USA riigivõlakirjade tootlused üles ajal, mil majandus on habras ja haavatav ning seades pikemas perspektiivis ohtu USA dollari kui maailma reservvaluuta staatuse.


Maailma suurima varahaldusfondi Black Rocki juht Peter Fisher ütles, et reitingulangetuse mõjusid maailma võlaturgudele on hetkel raske ennustada. Ta usub, et nüüd on tähtis jälgida võimalikku doominoefekti teistele reitingutele.

Esmaspäeval annab S&P teada, kuidas mõjutab reitingulangetus teisi USA valitsusega seotud asutusi nagu näiteks eluasemelaenude andjaid Fannie Maed ja Freddie Maci.

Väga võimalik, et nimetatud asutuste reitingud kukuvad samuti, sest S&P on varasemalt rõhutanud nende seotust riigi reitinguga.

«On ülimalt tõenäoline, et tulenevalt astutud sammust langevad ka teiste kommerts- ja riiklike laenuvõtjate reitingud nii USAs kui välismaal,» ütles Fisher investoritele läkitatud teadaandes.

«Sisuliselt on langemas terve kindla intressimääraga väärtaberite valdkond,» ütles ta.

Fisher leiab, et laiaulatuslike reitingulangetuste valguses tuleb «igat liiki investoritel oma riskijanu ümber hinnata».

Föderaalreserv ruttas pärast S&P teadaannet panku rahustama, kinnitades neile, et aktsepteerib USA riigivõlakirju tagatisena nagu varemgi ning et pangad ei pea kartma kapitalikahjusid.

Reitingulangetus võib mõjutada hüpoteeklaenude intresse, mis on seotud USA valitsuse laenuvõtmise hinnaga.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles