Gräzin: Eesti Energia on absurdne moodustis

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin Riigikogu kõnepuldis.
Igor Gräzin Riigikogu kõnepuldis. Foto: Peeter Langovits.

Reformierakondlasest riigikogu liikme Igor Gräzini sõnul peaks majandusministeerium kuni elektrituru avanemiseni sundima Eesti Energiat tegelema kodumaise elektrivarustuse parandamise, mitte kasumi teenimisega.

«Juhan Partsil on täielik õigus Eesti Energia üldkoosolekul öelda, et nüüd on nii, et hinda ei tõsta ja rahavood tuleb suunata elektrivarustuse parandamisele Eestis. Ta peab juhtima hakkama,» sõnas Gräzin. «Partsi suur probleem on see, et ta probleeme väldib.»

Gräzini sõnul on riiklik äriettevõte iseenesest absurdne konstruktsioon. «Järjekindla liberalismi seisukohalt riik äri ei aja. Riik ei tohi saada dividende ega kasumit, tal on ainult üks sissetulekuallikas: maksud,» märkis Gräzin. «Kui riik hakkab äri ajama, tähendab see sotsialismi.»

Kuigi viga riigiettevõtte loomisel tehti Gräzini väitel juba aastatel 1991-1995 ja nüüd on hilja midagi muuta, peaks riik tema sõnul 2013. aastani, mil elektriturg avaneb, vastutuse Eesti Energia eest enda peale võtma ja rahavood kindla juhtimisega koduturule suunama.

«Eesti Energia ja konkurentsiamet peavad omavahel hinna üle läbirääkimisi, kusjuures mõlemad on Partsi alluvuses. Kujutame ette analoogset olukorda, kus Eesti õhujõud peavad läbirääkimisi mereväega ja selle tulemusena otsustatakse, kas ja kuidas me riiki kaitseme. See on jabur,» ütles Gräzin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles