Riksbank: riskid on kasvanud, kahjumid Baltimaades suurenevad

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi keskpank
Rootsi keskpank Foto: SCANPIX

Rootsi pankade finantspositsioon on jätkuvalt tugev, kuid et ülemaailmne finantskriis on teravnenud ja selle mõjud Rootsile järjest ilmsemad, on pankade likviidsusriskid kasvanud, kirjutab Rootsi keskpank täna avaldatud finantsstabiilsuse aruandes.


«Hoolimata sellest, et Rootsi pankade kapitaliseeritus ja vastupanuvõime on hea, on keskpanga ja teiste ametivõimude rakendatud abinõud täna eelduseks, et Rootsi finantssüsteemi stabiilsus oleks rahuldav. Finantsstabiilsuse tugevdamiseks on keskpank valmis tagama vajaliku likviidsuse,» vahendab aripaev.ee Riksbanki presidendi Stefan Ingvesi sõnu.

Agentuur Dow Jones täheldab siin tooni muutust Rootsi keskpanga traditsioonilises hoiakus, et Rootsi finantssüsteemi stabiilsus on rahuldav.

Värskes analüüsis on rohkem rõhku riskidel, mis võivad olukorda Rootsi pankade jaoks halvendada.

Üks selline risk on Rootsi majanduskonjunktuuri jätkuv langus, kui finantskriisi mõjud tõsisemalt reaalmajandust mõjutavad või pangad veelgi järsemalt laenuandmist koomale tõmbavad.

Lisaks on märkimisväärne risk, et Balti riikide majanduskonjunktuuri langus tuleb pikaajaline ning et seal tegutsevate Rootsi pankade laenukahjumid tulevad oodatust suuremad, märgib keskpank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles