Hinnad tõusid aastaga 5,2 protsenti

Hanneli Rudi
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduainete hinnad kerkisid taas.
Toiduainete hinnad kerkisid taas. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Statistikaamet teatas, et tarbijahinnaindeksi muutus oli juulis võrreldes juuniga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuliga 5,2 protsenti.

Juuniga võrreldes olid juulis tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust kolmandiku, teatab statistikaamet.

Suuremat mõju avaldasid veel riietuse ja jalatsite soodusmüügid, alkohoolsete jookide juunikuiste soodusmüükide lõppemine ning soojusenergia 2,4-protsendine hinnatõus. Võrreldes juuniga oli värske kapsas 40 protsenti odavam ja maasikad 32 protsenti kallimad.

Eelmise aasta juuliga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 10,8-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust poole.

Kuuendiku tõusust andsid eluasemele tehtavad kulutused, kaheksandiku alkohoolsed joogid ja tubakas ning transport. Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud suhkur (62 protsenti), millele järgnevad kohv (51protsenti), õunad (46 protsenti) ja kartul (45 protsenti). Üle 30-protsendise tõusu on läbi teinud ka tangained (39 protsenti), taimeõli (36 protsenti) ja jahu (31 protsenti). Munad olid 19,5 protsenti odavamad.

Kaubad olid eelmise aasta juuliga võrreldes 6,6 ja teenused 2,7 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuliga võrreldes tõusnud 6,3 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 4,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles