Ekspert: laenurahaga maksude alandamine finants-lodevatele ei sobi

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel
Peeter Koppel Foto: Mihkel Maripuu

Käibemaksu alandamise positiivne mõju ilmnemiseks kulub palju aega, aga negatiivne mõju eelarvele tuleks kohe, mõistlikum oleks rõhuda majanduse elavdamisel sellistele meetmetele, mille mõju on kiirem ja surve riikide eelarvetele väiksem, leiab Peeter Koppel.


Suurbritannia valitsus teatas eile kavast alandada Ühendkuningriigis käibemaksu 2,5 protsendi võrra. Euroopa Komisjon tutvustab homme majanduse elavdamise abinõusid, kus üks soovitustest on alandada käibemaksu 1 protsendi võrra.

«Maksude langetamisel on majandusele elavdav mõju, see avaldub pikemaajaliselt, aga eelarve tulud vähenevad kohe,» ütles SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel Postimees.ee'le.

Olukorra modelleerimisel võidakse Koppeli sõnul tõepoolest jõuda tulemusele, et mõnes majanduses tasub ära laenu võtmine selleks, et katta vähenevaid maksutulusid ja oodata sellest pikaajalist efekti. Sellist kaalutletumat laenamist ei saaks praeguses olukorras väga pahaks panna neile riikidele, kus on hea eelarvedistsipliin ning madal võlakoormus.

Samas on Euroopas ja ka Ameerikas eelarvedistsipliin üsna käest ära ja riikide laenukoormus niigi suur. Selgelt ajaloo suurim ja kalleim finantssektori päästeoperatsioon nõuab niigi võlakoormuse edasist kasvu ning selle pikemaajalist mõju on raske positiivses valguses näha, ütles Koppel.

Parim oleks praegu teha valusaid, ent vajalikke reforme, mis samas ei suurendaks juba niigi suure koorma all riikide laenukoormust, sõnas Koppel.

Eesti väikeses ja avatud majanduses suurendaks käibemaksu 1-protsendiline alandamine võib-olla hoopis importi. Koppeli hinnangul peaks fookuses olema aga hoopis eksport.

Ka leiab Koppel, et siinses majanduses peaksid reformid olema mastaapsemad ja põhimõttelisemad, kui mingi maksumäära liigutamine ühe protsendipunkti võrra.

Euroopa Komisjoni paketi kõik ettepanekud ei ole veel teada, ent üks neist on ootus Euroopa Keskpangale (EKP), et alandataks intresse. Koppel ütles, et EKP baasintressi praegune tase ei vasta kindlasti hetke kriisiolukorra tõsidusele. Intressimäärade alandamine on üks neist meetmetest, mille mõju oleks suhteliselt kiirem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles