Üleujutuse kahjud küündivad miljonitesse

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elke mööblifirma juhatuse liige Anu Hiiop ja tegevjuht Siim Siigur sätivad poe ette «vabale turule» toole, mis ei ole müügiks enam kõlblikud.
Elke mööblifirma juhatuse liige Anu Hiiop ja tegevjuht Siim Siigur sätivad poe ette «vabale turule» toole, mis ei ole müügiks enam kõlblikud. Foto: Peeter Langovits

Tallinnas Tuukri tänava piirkonnas asuvad eraettevõtted peavad üleujutuste tagajärjel tekkinud kahju oma taskust kinni maksma, sest kindlustusfirmad loevad paduveest tingitud kahjude korvamist alatasa uputuste käes vaevlevas kandis oma põhimõtete vastaseks.

«Päris tigedaks teeb! Uputus tekitas meie firmale ligikaudu 40 000 eurot kahjumit, aga kindlustus ei maksa,» kurtis Tuukri tänaval asuva disainmööblifirma Inside töötaja Aili.

«Vee alla uppusid kapid, garderoobisüsteemid, ladu ja elektripistikud ning rendipinnale värskelt maha pandud parkettpõrand tuleb uuesti üles võtta,» selgitas Aili, kes toonitas, et ei saa kahjustunud mööblit enam müüa.

Kanalisatsioon ajas üles solgivett, mis oli räpane ja määris kogu õue ning ettevõtte ruumid. «Kindlustus maksaks siis kulud kinni, kui tegemist oleks olnud looduskatastroofiga, samas ei tee Tallinna Vesi ka midagi olukorra parandamiseks,» oli Aili pahane.

Kiruvad linnaametnikke

Suurte uputuste tekitatud kahjuga peab silmitsi seisma ka külalistemaja Dorell Karu tänaval. «Mida meie pealinna ametnikud küll teevad?» küsis omanik Galina Gorina, kes asutas Dorelli 19 aastat tagasi.

«Alla keldriruumidesse on tehtud meeletud investeeringud, seal on uus ilus saal, saun, bassein. Kuid ligi meetri kõrgune vesi rikkus basseinimootori, mööbli, seinad ja põranda,» kurtis pisarais Gorina.



«Kindlustus ei maksa, aga meie kahjud ulatuvad hinnanguliselt mitmesaja tuhande euroni ning mööbli väljavahetamiseks ei ole praegu lihtsalt raha!» ahastas Gorina.

Tema sõnul ei saaks Dorell pea 20 aastat tagasi välja ehitatud keldriruumideta hakkama, sest ilma sauna ja peoruumideta ei oleks täisväärtuslikku külalistemaja. Eelmistest ujutustest õppinuna lasi ta aastaid tagasi elektrikilbi 350 000 krooni eest kõrgemale tõsta, et see vett saades tulekahju ei tekitaks.

«Muretsesime isegi küprokplaadid, mis peaksid niiskust hoidma, kuid ikka läks kõik hukka,» viipas Gorina keldriseintele.

Ligikaudu 7000-eurost kahju kannatab Lootsi 3a äripinnal tegutsev Elke mööblifirma, mille ees kuivasid eile lõõskava päikese käes ligi viisteist värvilist kallihinnalist tooli.

«Meil ei ole nendega kahjuks enam midagi teha, ei saa edasi müüa, paneme sildi üles, et kes tahab, võib endale võtta või viime prügimäele,» kostis juhatuse liige Anu Hiiop.

Tegevjuht Siim Siigur ütles, et maha tuleb kanda enamik laos olevaid mööbli näidiseksemplare, kataloogid ja osa elektroonikaseadmeid. «Kõige hullem oli see, et kanalisatsioonist tulnud vesi oli must ja määriv,» kurtis Hiiop.

Mõlemad on ühel meelel, et riskipiirkonda peaks just saama kindlustada. «Kui kümne aasta jooksul toimub kaks suuremat üleuputust, peaks aastamaks ju need ometi katma,» imestas Siigur.

Veel suuremaid kahjusid kannab Karu tänaval asuv audiitorfirma OÜ Bonahat Audit, mille omanik Ljubov Hopp küll ei usu, kuid sisimas loodab, et ehk kindlustus ikka midagi korvab. «Õnneks on andmed kõvakettal olemas,» lappas Hopp läbiligunenud dokumente. Siiski ulatuvad laupäeval vee sisse mattunud tillukese kontori kahjud 10 000 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles