Briti valitsus alandas käibemaksu 15 protsendini

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendkuningriigi rahandusminister Alistair Darling teatas käibemaksu langetamisest praeguselt 17,5 protsendilt 15 protsendini.

Darlingi kinnitusel alandatakse riigis kehtivat käibemaksu Euroopa Liidu lubatud madalaimale tasemele alates 1. detsebrist esialgu 13 kuuks. Rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt kergendab see valitsuse sissetulekuid 12,5 miljardi naela võrra, vahendas BBC News.

Siiski tõuseb maksumäär tuludelt, mis ületavad aastas 150 000 naelsterlingi piiri. Jõukamatel elanikel tuleb uue kava kohaselt hakata tasuma maksimaalselt 45-protsendilist tulumaksu. Siiski ei jõustu tulumaksu maksimummäär enne 2011. aastat, millega leiboristid peavad kinni kolm aastat tagasi antud valimislubadusest.
Darlingi kinnitusel aitab madalam käibemaksu määr suurendada tarbimist.

Rahandusminister lubas majanduse ergutamiseks eraldada ka 20 miljardi naela suuruse majanduspaketi, mis vastab ühele protsendile riigi SKTst. Selle eesmärk on majanduse stimuleermise kõrval vältida ka selle pikaajalist langust.

Darlingi teatel tõuseb maksukärbete tõttu riigi võlakoorem järgmisel aastal 118 miljardi naelani. Mitmesuguste investeerimisprojektide rahastamiseks peab Ühendkuningriik sel aastal laenama lisaks 78 miljardit naela.

Rahandusministri sõnul kahaneb Suurbritannia SKT järgmisel aastal 0,75 kuni 1,25 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles