EBRD kavatseb laiendada oma tegevust Araabia maadesse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia.
Tuneesia. Foto: SCANPIX

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD), mis on kahe aastakümne vältel aidanud postkommunistlike riikide majandust edendada, kavatseb nn araabia kevade sündmuste mõjul oma tegevust laiendada.


EBRD teatas, et selle nõukogu on teinud soovituse laiendada panga tegevust Vahemere ida- ja lõunakalda riikidesse. Nõukogu tegi ettepaneku vastuseks aktsionäride ülekutsele. Nimelt kaks EBRD asutajaliiget - Egiptus ja Maroko - avaldanud soovi, et pank hakkaks ka neid aitama.

Nõukogu soovitas ka, et Tuneesia saaks EBRD liikmeks. Riik esitas selleks avalduse eelmise kuu lõpul. Ka Jordaania on avaldanud huvi pangaga liitumiseks.

EBRD juhatusel on kaks kuud aega otsustada, kas ettepanekut toetada. Lisaks vajab ettepanek panga aktsionäride - 61 riigi ja kahe rahvusvahelise organisatsiooni - heakskiitu.

Kui EBRD laienemiseks heakskiidu saab, siis kavatseb see enda sõnul Vahemere ida- ja lõunakalda riikides hakata ennekõike edendama erasektori arengut. Pank suudaks enda hinnangu investeerida nimetatud piirkonda 2,5 miljardit eurot aastas ilma aktsionäridelt lisaraha küsimata.

EBRD rõhutas, et investeeringud uude regiooni ei kahandaks panga pühendumist nendele 29 riigile, mille arengu toetamisele selle tegevus praegu keskendub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles