Hasartmänguvastased ei suutnud oma põhisoovi läbi suruda

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguautomaat
Mänguautomaat Foto: SCANPIX

Rahandusministeerium jättis hasartmänguseaduse muudatuse eelnõus arvestamata sotsiaalministeeriumi ning Hasartmängusõltuvuse Nõustamiskeskuse põhimurega laevadel korraldatavate mängude pärast.

Kehtiva hasartmänguseaduse kohaselt ei ole laeval olevate mängukohtade puhul kohustuslik esitada hoiatus hasartmängudes osalemise sõltuvust tekitava iseloomu kohta ega tuvastada mängukohta sisenemisel, kas uus mängur on sõltlane või ei.

Rahandusministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium põhjendasid, et kuna reisilaevadel on suurim võimalik võidusumma piiratud 2000 euroga ning mänguaeg on niivõrd lühike, on vähetõenäoline, et reisilaevadele tulevad mängima isikud, kelle reisi peamine eesmärk on õnnemängu mängimine.

Laevafirma Tallink kurtis, et isiku tuvastamine tähendaks firmale lisakulutusi ning ähvardas ka oma laevade Eesti lipu alt ära viimisega.

Sotsiaalministeerium ja nõustamiskeskus üritasid uue seadusemuudatusega läbi suruda erandi tühistamist, põhjendades, et vahet pole, kui pikk on mängu kestvus - sõltlasele ei tohiks tekitada võimalust mängimiseks.

Nüüd on rahandusministeerium esitanud uue eelnõu variandi, kus on võtnud suuremalt jaolt laevafirma poole - seadusega pannakse kohustus näitama nähtaval kohal mõistliku suurusega eestikeelset hoiatust hasartmängudes osalemise sõltuvust tekitava iseloomu kohta ning esitama nende organisatsioonide kontaktandmed, kes osutavad abi hasartmängusõltlastele.

«Ühest küljest on selge, et laevade puhul ei ole pileti soetamise peamiseks põhjuseks õnnemängude mängimise võimalus, vaid soov reisida laevaga ühest sadamast teise. Teisest küljest on laevadel viibitav piiratud aeg ka täiendavaks piiranguks võimalike kahjude vähendamiseks, võrreldes hasartmängukohtadega, kus panustele ja võitudele piirangud puuduvad. Tuleb aga ka nõustuda seisukohaga, et neile Eesti isikutele, kellel on juba sõltuvus tekkinud, ei paku olemasolevad regulatsioonid piisavat kaitset ja samuti pole ettenähtud vanusest nooremate mängijate ligipääs õnnemängudele (isegi kui nad mängida ise ei saa) laevadel asuvatel mängukohtadel tagatud ja mängude ja mängimise osas saadava info kohta puudub regulatsioon,» selgitavad ametnikud eelnõus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles