Kreml seljatab isepäiseid meere

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Grebennikov.
Roman Grebennikov. Foto: SCANPIX

Kui Roman Grebennikov neli aastat tagasi Volgogradi linnapeaks valiti, paistis see nooruslik poliitik hallides ülikondades aparatšikute taustal teravalt silma.

Arnold Schwarzeneggeri kehaehitusega 32-aastane isemõtleja ristas mõõgad administratiivsete oponentidega ja käis välja plaanid, kuidas linna elu parandama hakata.

Nüüd veedab Grebennikov aga enamiku ajast jõusaalis.

Neli kuud tagasi õnnestus oblasti Kremli poolt määratud kuberneril Grebennikov linnapea toolilt kukutada ning seada sinna istuma normikohane bürokraat.

Lugu silmapaistva meeri saatusest on levinud üle kogu Venemaa, samal ajal kui piirkonnajuhid üritavad kindlustada toetust valitsevale Ühtse Venemaa parteile – kartuses, et Grebennikovi stiilis isemõtlejad soodustavad konkurentsi kasvu.

Ühtne Venemaa on viimasel ajal mitu linnapeavalimist kaotanud, muuhulgas näiteks Irkutskis ja Novosibirskis. Ennekuulmatu asjade käik, mida mõnda aega tagasi uneski ei nähtud.

Nüüd kui Ühtne Venemaa on valmistumas detsembrikuisteks parlamendivalimisteks, üritavad piirkondlikud juhid iga hinna eest vabaneda Grebennikovi masti meeridest, kelles näevad ohtu oma valimisväljavaadetele.

Linnapeade asemele üritatakse leida «linnahaldureid».

Grebennikov on juba kolmas meer 18 kuu jooksul, kes Volgogradi oblastis kohalt on kangutatud. Praktiliselt sama käekirjaga etendused on viimasel aastal aset leidnud mitmetes teisteski linnades ja alati on lõpptulemuseks olnud linnapea tagandamine.

Poliitanalüütikute arvates on tegemist Ühtse Venemaa katsega parandada oma reitinguid, mis on riigi lõikes langenud alla 50 protsendi.

Mitmel puhul on sisevõitluse efekt olnud vastupidine, sisendades inimestesse kartust, et linnapeade valimised kui sellised üldse kaotatakse.

«Inimeste silmis on Ühtsest Venemaast saanud bürokraatide partei,» ütleb Volgogradi riikliku ülikooli politoloog professor Aleksandr Strizoe. «Nad üritavad küll jätta organisatoorsete reformide ja riigiametnike väljavahetamistega muljet muutustest, kuid probleemidega samas ei tegeleta.»

Ärimeelse partei Õiglane Üritus (Pravoje Delo) liige, Volgogradis ehitusfirmat pidav Andrei Kuprikov ütleb, et poliitilised pinged kasvavad ning sisevõitlused on saanud majandusmurede lahendamisest tähtsamaks.

«Kaant tuleks tõsta ja aur välja lasta, muidu lendab kogu krempel õhku,» ütleb ta.

Grebennikovi vallandamine on vaid viimane Volgogradi skandaalide seeriast – üks koomilisem, teine traagilisem.

Mullu liikusid oblastis jutud, et piirkonna parlamendikandidaatiks püstitatakse eksspioonist glamuuritar Anna Chapman, samal ajal kui Volgogradi endine duumasaadik tunnistas kohtus üles, et on pedofiil.

Kogu selle kisa-kära keskel on Grebennikovi juhtum siiski eriline, kuna võib mängida olulist rolli vabade linnapeavalimiste tuleviku osas, mis on ainuke omataoline ettevõtmine pärast seda, kui kubernerivalimised 2004. aastal kaotati.

Moskva Carnegie keskuse politoloogi Nikolai Petrovi hinnangul ohustaks valimiste vastase rünnaku jätkumine poliitilist stabiilsust.

«Valimiste ärajätmine oleks Ühtse Venemaa huvides. Süsteemil oleks ilma valimisteta parem... Volgogradi olukord näiteks paistab olevat ülimalt ebastabiilne,» ütles ta.

Grebennikovi konflikt kuberneriga kulmineerus mullu, kui ta keeldus asendamast Volgogradi linnapeavalimisi viimase poolt määratud linnahaldurite süsteemiga.

Oblastivalitsuse ametnik ja kuberneri liitlane Oleg Kersanov ütleb aga, et just Volgogradi juhtum osutab sellele, et ametnike ametissemääramine oleks etem. Ta meenutab, et kui linnal oli probleeme keskküttega, tegeles Grebennikov televisiooni vahendusel «häälte ostmisega» ega osalenud probleemi lahendamises.

Kersanov lisab, et valijatele võis Grebennikov ju meeldida, kuid nad ei mõista mehest maha jäänud probleemide sügavust: «Mina saan sellest hästi aru – aga inimesed ei saa... Lihtne inimene ei mõista neid asju.»

Nii mõnigi kohalik elanik mõtleb siiski teisiti. Kui Grebennikov sel kevadel vallandati, tuli tänavatele protestima tosinaid inimesi. Kuigi poliitilised oponendid väidavad, et eksmeer ostis endale toetajaid, on vihale aetud isegi need, kes ennast fännideks ei pea.

«Minu meelest ei ole õige, kui kuberner kõrvaldab ametist linnarahva poolt valitud inimese,» ütles finantsmaakler Karen Tumanjants.

«Kubernere me juba ei saa valida. Föderatsiooninõukogu liikmeid [Venemaa parlamendi ülemkoda] me ka valida ei saa. Kui nüüd kaob ka linnapeade valimise võimalus, siis tähendab see sisuliselt, et rahvas on valitsuse moodustamise protsessist kõrvaldatud.»

Just inimeste sellised reaktsioonid annavadki lõpuks Ühtsele Venemaale tagasilöögi, hoiatab Grebennikov. «Inimesed hääletavad tõe poolt,» ütleb ta. «Neil on valedest kõrini.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles