WiFi võrgu lahtimuukimine pole tegelikult levinud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wifi.
Wifi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kriminaalpolitseiosakonna vanemkomissar Anu Baumi sõnul saab politsei avaldusi inimestelt, et keegi on nende WiFi võrku sisse murdnud, suhteliselt harva.

«Hinnanguliselt saame öelda, et selliseid avaldusi, kus inimene teatab enda arvutisse läbi WiFi võrgu sissemurdmisest, saame suhteliselt harva. Sellest ei tasu järeldada aga seda, et vastavaid juhtumeid poleks,» sõnas Baum.

Baumi sõnul on ilmselt kõige tavalisem WiFi võrku häkkimine selline, kus kasutatakse lihtsalt kellegi teise võrku oma tegemisteks. «Ehk lihtsalt öeldes optimeeritakse kulusid – ise lepingu sõlmimise ning teenuse eest maksmise asemel kasutatakse näiteks naabri nõrgalt turvatud (või üldse turvamata) võrku ning hoitakse paarkümmend eurot kuus kokku. Sellised juhtumid reeglina politseisse ei jõua.»

Vanemkomissari sõnul jõuab politseini ilmselt ainult väike hulk teateid, kuigi juhtumeid võib olla rohkem.

Mõned levinumad põhjused, miks selliseid avaldusi on vähe, võivad olla järgnevad:

1) inimesed lihtsalt ei teata, et nende WiFi võrku on sisse murtud
2) inimesed teavad, et võrku on sisse murtud, kuid kuna otsesest kahju pole tekkinud, siis võetakse see teadmiseks ning üritatakse võrku edaspidi turvalisemaks muuta
3) inimesed teavad, et võrku murti sisse, kuid kuna kahjud ei ole varalised, siis ei pöörduta politsei poole või siis ei olda teadlikud, et tegemist on ebaseadusliku ja karistatava teoga
4)inimesed ei pruugi ka teada, et nende WiFi võrku on sisse murtud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles