Eksperdid kahtlevad ministeeriumi jälitamisplaanis

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Marvet
Peeter Marvet Foto: Pm

Siseministeeriumi hinnangul on vaja uurimisorganite jaoks lihtsustada arvutite IP-aadresside väljaselgitamist, sest Anders Breiviki tegu järgivate mõrvarite ennetamiseks on sageli kiiresti vaja kätte saada, kus info on netti riputatud, kuid arvutispetsid pole nende hinnanguga täielikult nõus.

Arvutiguru Peeter Marvet pole siseministeeriumi väitega nõus, sest tema hinnangul saab andmed vajadusel praegugi kätte ja ta tõi näiteks Tartus koolitulistamisega ähvardanud noormehe, kirjutas Õhtuleht.

«Kui on põhjust inimest kahtlustada, siis ju toimub ka menetlus ja saab IP-aadressi - selle toimingu lihtsustamisel näen suurimat ohtu lihtlabases laiskuses,» selgitas ta.«Mingil hetkel võib tekkida vajadus plaani täita, ja kui menetluseta ja väga lihtsas korras inimeste andmetele ligi pääseb, küll siis sobilikud sihtmärgid leiab.»

Turvaspetsialist ja staarhäkker Tõnu Samuel ütles aga, et üldjuhul on IP-aadressi võimalik teada saada ka siis, kui otsi tahab vette tõmmata kogenud itimees ja kõik sõltub sellest, et kumb pool on parasjagu kavalam.

ERR Uudised kirjutas paari päeva eest, et siseministeerium soovib uurimisorganite jaoks lihtsustada arvutite IP-aadresside väljaselgitamist, mis peaks hõlbustama üksiküritajatest kurjategijate peatamist, kes tihti annavad oma kavatsuste kohta just internetis vihjeid.

Praegu on Eesti õiguskaitseorganeil üsna keerukas arvuti IP-aadressi tuvastada – kõigepealt peab päringu tegemiseks olema alus ehk alustatud menetlus.

«Kui meil tavaline aadress on võimalik tuvastada ilma igasuguse menetlustoiminguta, siis tänapäeva e-maailmas peaks ka arvuti IP-aadress olema tuvastatav ilma menetlustoiminguta, sest see säästab oluliselt aega, kui toime pannakse kuritegu, ja kergendab selle ennetamist,» rääkis siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles