Wikileaks: venelaste ahnus katkestas Opeli müügitehingu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opel.
Opel. Foto: Opel

Wikileaksi abil on ilmnenud uued nüansid Opeli  Vene Sberbankile müümise katkemisest. The Timesi andmeil jäi tehing ära venelaste ahnuse tõttu, sest koos Opeliga taheti saada USA kontsernile vastuvõetamatuid tingimusi.

Kui leping oli juba sõlmitud, saadeti Vene poolelt sellele 31 täiendusettepanekut, milles ühtlasi nõuti ka õigust Opelit mõnele Venemaa valitsuse kontrolli all olevale tootjale edasi müüa, vahendab autonet.ee.

Kuna tehingu üheks tingimuseks oli vältida oskusteabe levimist firmast väljapoole, siis ei saanud General Motors uute nõudmistega kuidagi nõustuda. Ühes USA saatkonna kirjas öeldakse, et venelased tõid puhtalt ärilisse lepingusse sisse poliitilised aspektid. USA diplomaadid peavad tehingu katkemise peasüüdlasteks Vene poole läbirääkijaid.

General Motors otsustas 2009. aastal müüa 55 protsenti Opelist Sberbanki ja Kanada firma Magna konsortsiumile. Viimane on samuti Vene kapitali kontrolli all. Kaks kuud hiljem loobusid ameeriklased tehingust, mida põhjendati küll esialgu turuolukorra paranemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles