Sampo: alla 600-eurose palgaga kodulaenu ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sampo pank
Sampo pank Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga andmetel ulatub uute kodulaenude maht juba samale tasemele 2008. aasta lõpuga. Sampo Panga hinnangul laenavad ennekõike keskmisest jõukamad inimesed.

«Kodulaenu väljastame kliendile, kelle netosissetulek Harjumaal algab 700 eurost, väljapool Harjumaad 600 eurost. Koos kaastaotlejaga on vastavad numbrid 1000 ja 900 eurot,» nentis Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur.

Laenuturul on hetkel aktiivne just keskmisest kõrgema sissetulekuga klient, kel on suurem säästuvõime ja tehingutes omafinantseeringu tase.

Maksimaalne taotletav laenu suurus sõltub eelkõige leibkonna võimalustest, kuhu kuuluvad lisaks sissetulekule veel omafinantseering, olemasolevate kohustuste suurus, ülalpeetavate arv, tagatise väärtus ja teised olulised faktorid.

Näiteks peab keskmist palka saav laenutaotleja, kelle ülal pidada on üks laps ja kes soovib laenu võtta üksinda, arvestama, et võetava laenu ja kõikide olemasolevate finantskohustuste summa ei ületa 20-25 protsenti tema regulaarsest igakuisest netosissetulekust.

Kindlasti tuleb hinnata ka olemasolevaid igakuised kulutusi: kommunaalmaksed, sidekulud, lastega seotud kulud, kulud söögile-joogile, ning kas antud kulude taseme ja leibkonna liikmete arvu juures on veel võimalik soovitud laenusummat teenindada.

«Tuleb hinnata mitte ainult oma praeguseid, vaid ka võimalikke tulevasi kohustusi, muudatusi sissetulekus ning unustada ei tohi muid kulutusi, mida uue kodu ostmine ja ülalpidamine endaga kaasa toob,» kommenteeris Vanajuur.

«Peame jätkuvalt oluliseks, et kliendid ei suhtuks kergekäelisel oma rahaasjade ajamisse ning ei kulutaks raha, mida neil veel ei ole ehk  finantseeriks oma emotsionaalseid tarbimissoove laenudega.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles