Krediidikindlustus aitab piirata maksmata arvetest tulenevaid kahjusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kredex Krediidikindlustuse juhatuse esimees Meelis Tambla
Kredex Krediidikindlustuse juhatuse esimees Meelis Tambla Foto: Kredex

Ettevõtja üheks võimaluseks end välisturgude riskide vastu kindlustamisel on fikseerida maksimaalne võimalik kahju iga välismaise ostja ja tema maksmata arvete kohta, kirjutab Kredex Krediidikindlustuse juhatuse esimees  Meelis Tambla.

Viimased kuud on toonud Eesti majandusele häid uudiseid. Tänavuseks majanduskasvuks prognoositakse 6-7protsenti ning ekspordimahud näitavad kasvu tendentsi. Positiivsete uudiste taustal ei saa aga kõrvale vaadata maailma majanduses toimuvast ning kohalike ettevõtjate jaoks on peamiseks kujunenud küsimus, kuidas ennast kindlustada välisturgudel valitsevate riskide vastu.

Üheks võimaluseks on fikseerida maksimaalne võimalik kahju iga välismaise ostja ja tema maksmata arvete kohta.  Eelmisel aastal riigi poolt loodud KredEx Krediidikindlustus  pakub  Eestis seda võimalust tasemelt alates 10 protsenti iga maksmata arve eest. Kui ostja peaks pankrotistuma  või lihtsalt viivitab rahaliste raskuste tõttu maksmisega, hüvitab kindlustusselts müüjale kahju. Kindlustuspreemia sellise teenuse eest on alates 0,3 protsenti käibelt.

Miks vaja kindlustada?

Eksportivatel ettevõtjatel on võrreldes vaid kohalikul turul tegutsevate kolleegidega tunduvalt raskem hinnata välisturgudel valitsevaid majanduslikke ja poliitilisi riske. Tihti võib välisriigi  ettevõtluskliima ja seadusandlus olla kardinaalselt erinev Eesti omast. Samuti on tunduvalt raskem saada andmeid uute võimalike klientide finants- ja maksekäitumise kohta.

Müüja krediit on ostjale enamasti odavaim laenuraha ja konkurentsis püsimiseks peab igaüks olema valmis oma ostjale pakkuma võimalikult pikemaid maksetähtaegu. Ettevõtja eesmärk ei ole aga ainult oma toodete või teenuste piiri taha saatmine, vaid ka nende eest tasu saamine.

Maandamata krediidiriskides peituvad tihti suured ohud ettevõtte finantspositsioonile. Kui nõuded ostjate vastu on suured, võivad krediidikahjud omada halvavat mõju ettevõtte tegevusele.

Suurim risk pikaaegsetes partnerites

Ettevõtjad arvavad tihti, et suuremad krediidikahjud tulenevad uutest koostööpartneritest. KredEx Krediidikindlustuse praktika näitab aga hoopis, et enamiku krediidikahjudest põhjustavad ettevõtetele juba olemasolevad kliendid, kelle tausta ei kontrollita pidevalt ning kes satuvad seetõttu makseraskustesse ootamatult.

Kas kindlustamine on kallis?

Krediidiriskide kindlustamine võimaldab ettevõttel keskenduda oma põhitegevusele, arendada tooteid ja teenuseid, pakkuda neid ostja võimalustega sobivatel maksetingimustel aina rohkematel turgudel ja uutele ostjatele. Ei ole vaja kulutada ressursse ootamatute käibevahenditega seotud probleemide lahendamisele ning tegeleda ostjatelt ammu maksmata jäänud summade sissenõudmisega.

Näiteks maksab 50 000 eurose tehingu kindlustamine Euroopa Liidus asuva väiksema ettevõttega

ligikaudu alates 0,5 protsenti käibelt ehk 200 eurot. Mida väiksemad on ettevõtte müügimarginaalid, seda keerulisem on ettevõttel ootamatult ilmnenud kahju omavahenditest katta. Toodud näite puhul tähendaks 50 000 eurone kahju 10-protsendilise müügimarginaali juures ettevõttele vajadust leida kohe vähemalt 500 000 euro väärtuses uusi müügivõimalusi, et säilitada oma finantspositsioon. Kindlasti pole see kerge ülesanne.

Rahavoogude kindlustamine on mõneti sarnane hoonete või autode kindlustamisega. Kogemus näitab, et äripartnerid satuvad makseraskustesse siiski tihedamini, kui ettevõtjad seda üldiselt eeldavad.

Krediidikindlustus

Tasu:

  • Alates 0,3 protsenti käibelt
  • oleneb partneri asukoha riigist, tema finantsvõimest ning krediidiperioodist

Levinuim kindlustus:

  • ostjatele antud lühiajalise krediidi ehk laekumata arvete kindlustamine
  • katab ettevõtjale kahju tulenevalt ostja pankrotist või finantsraskustest

Täiendav kindlustus:

  • ostja riigiga seonduv ehk poliitiline risk
  • on kombineeritav faktooringuga, lahendamaks finantseerimisvajadus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles