FBI: IMFi häkkis Hiina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF peahoone Washingtonis
IMF peahoone Washingtonis Foto: SCANPIX

USA uurijad on jõudnud järeldusele, et juunis avastatud Rahvusvahelise Valuutafondi arvutite häkkimine lähtus Hiinast ja oli ilmselt seotud sealse valitsusega.

Asjaga kursis oleva allika sõnutsi identifitseeris FBI süüdlase peamiselt programmeerimiskoodi ja internetiaadresside alusel, millega «nakatatud» arvutid ühendust võtsid.

Üksikasjalikumalt allikas luureandmeid avaldada ei soovinud.

Varasemalt on kaks lähedalseisvat allikat Financial Timesile kinnitanud, et kahtlus langes Hiinale juba paar päeva pärast rünnaku avastamist.

IMFi pressiesindaja keeldus kommentaaridest.

Hiina valitsuse esindajatega ei ole Fiancial Timesil veel õnnestunud ühendust saada.

Kahtluste valguses satub keerukasse olukorda IMFi uus boss Christine Lagarde, kes tõi ametisse astudes asutuse tippjuhtide hulka endise Hiina keskpanga asepresidendi Zhu Mini.

Endiste IMFi ametnike sõnutsi peegeldas Zhu edutamine tunnustust Hiinale kui tõusvale globaaljõule ja kujutas endast ka tasu selle eest, et Hiina Lagarde’i kandidatuuri toetada ostsustas.

Isegi kui FBI järeldus kinnitust leiab, võib seniste kogemuste põhjal eeldada, et asjaga proovitakse tegeleda diplomaatilisi kanaleid pidi, pöördumata kohtusse.

FBI ja USA luure juhid on süüdistanud Hiinat üliedukate küberspionaaži kampaaniate korraldamises nii riigiametnike kui eraettevõtete vastu. Erilise löögi all on olnud Pentagoni alltöövõtjad ja tehnoloogiafirmad.

Kriminaalsüüdistusi on esitatud haruharva.

IMFi rünnak avastati ühest lauaarvutist, mille kaudu oli tungitud organisatsiooni sisevõrku.

Ühe ametniku sõnutsi õnnestus häkkeritel paigaldada e-kirja vahendusel arvutisse programm, mis avas nn tagaukse tervesse süsteemi.

Rünnak oli niivõrd tõsine, et IMF katkestas igaks juhuks oma elektroonilise ühenduse Maailmapanga arvutitega.

IMFi valduses on tundlikku infot, mis võiks olla hindamatu väärtusega riikide varafondidele ja teistele investoritele.

Muuhulgas on IMFi arvutites plaanid Lääne-Euroopa riikide päästmiseks kriisi korral.

Kuigi IMFi andmed on ilmselt Hiinale enamjaolt juba teada, olnuks tippjuhtimist puudutavad sisearutelud neile siiski väga kasulik saak.

Värske uudisena kirjutab IMF sel nädalal oma raportis, et Hiina jüaani väärtuse olulisel kergitamisel – mis on USA poliitiline eesmärk – ei oleks ülejäänud maailma kaubandusele ja majanduskasvule erilist mõju.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles