Kuidas saada tippjuhiks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igasugune juhtimine peab põhinema uuringutel.
Igasugune juhtimine peab põhinema uuringutel. Foto: Küllike Rooväli

Soome juhtide arendamise tipptegija Jussi Kulla uuris oma doktoritöö raames Soome Top 50 ettevõtete tegevjuhte, et välja selgitada, kuidas neist said tippjuhid ning milliseid õppetunde nad oma arengus kõige enam väärtustavad.

1. Milliseid teadmisi ja oskusi on juhtidel vaja jõudmaks maksimaalse tööviljakuseni?
Juhtidel on sõltuvalt ametist ja olukorrast vaja laia kompetentside ampluaad. Vajaminevad kompetentsid muutuvad karjääri vältel märkimisväärselt.

Juhtidega vestlustest ilmnes, et juhatuse esimees peab täna oluliseks teistsuguseid oskuseid kui karjääri algusaastatel.

Vajalikud teadmised omandatakse loomuliku arenguprotsessi käigus, mis Soome suurettevõtte juhil võtab aega umbes 20 aastat.

2. Kuidas juhid õpivad? Kas juhid õpivad vaid isikliku kogemuse kaudu ja koolitustel või õpitakse ka üksteiselt ja jagatakse parimaid praktikaid?
Soome suurettevõtete juhid rõhutavad praktilise kogemuse olulisust juhioskuste omandamisel.

Just keerulisi ülesandeid ja isegi läbikukkumisi nähakse äärmiselt mõjusa kogemusena, sest nende olukordade analüüsimise kaudu toimub õppimine.

Kärjääri algusteel olevaid noori potentsiaalseid juhte mõjutab palju kõrgema astme juhtide isiklik eeskuju.

3. Millistest kursustest ja koolitustest meeldib juhtidele osa võtta?
Juhid on osalenud mitmetel juhtimisalastel kursustel, millest paljud on läbi viidud maailmatasemel koolide poolt. Üllatav on aga see, et neist kursustest ei teinud juhid oma juhtimisoskuste omandamise teekonda kirjeldades eriti palju juttu.

4. Milline on suurim väljakutse juhtide arendamise juures?
Uuringutulemused näitavad, et juhioskused omandatakse praktika käigus ning see on väga pikk protsess.

Seetõttu tuleks juhi andeid varakult märgata ning pakkuda juhipotentsiaaliga töötajale erinevaid vahelduvaid ülesandeid vajalike kogemuste omadamiseks, seda eriti karjääri algusaastatel.

Kõrgema taseme juhtkonna roll on siinjuures oluline, sest need noored juhid ei ole enne praktilise kogemuse omandamist oma potentsiaalist teadlikud.

www.ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles