EL: Euroopa vajab immigrante

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika immigrandid Itaalias.
Aafrika immigrandid Itaalias. Foto: SCANPIX

Migrandid on sageli kasutamata ressurss, mida valitsused peaks rakendama, et oma majandusi kriisist välja aidata, ütles Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmstrom.

Volinik meenutas, kuidas üks Lääne-Rootsi piirkond palkas 65 arsti migrantide hulgas, kes töötasid bussijuhtidena ja teistel töödel, milleks nad olid ülekvalifitseeritud, vahendab EUobserver.

«Üheaastase keelekoolitusega ja oskuste väikese uuendamisega oli võimalik palgata neid inimesi arstideks,» lausus Malmstrom. «Lõppkokkuvõttes oli see palju odavam kui harida kedagi 6-7 aastat, andes talle koolitust ja oodates, millal tal on palkamiseks piisavalt kogemust.»

«Paljud liikmesriigid pole migrantide integratsiooniga toime tulnud. Meie ümber on nii palju kompetentsi - väljaõppinud füüsikud, insenerid puhastamas meie treppe, tegema töid, milleks nad on ilmselgelt ülekvalifitseeritud,» kinnitas Malmstrom ajakirjanikele ELi migrantide integratsiooni uuringu tulemusi tutvustades.

Volinik tõdes, et ksenofoobia on nüüd tõusuteel isegi tavapäraselt migrandisõbralikes Skandinaavia maades. «Näeme analüüsist, et eksisteerib hirm migrantide ees,» lausus ta.

Osalt on need tunded tingitud arvamusest, et migrandid ei pinguta piisavalt kohaliku keele õppimiseks, näitab uuring. «Kuid see on ka põhjusel, et inimesed teavad väga vähe migrante,» ütles Malmstrom. «Nad [migrandid] elavad oma elusid paralleelselt [rootslastega], neil pole Rootsi sõpru, nende lastel pole Rootsi klassikaaaslasi.»

Voliniku sõnul on migrante vaja, et leevendada rahvastiku vananemisest ja väljarändest tingitud tööjõu nappust.

Migrandid panustasid Hispaania majanduskasvu 30 protsenti, enne kui riiki kriis tabas, tõi Malmstrom näite migrantide positiivsest mõjust. Tema sõnul on migrante vaja ka nüüd, mil paljud hispaanlased on kriisi tõttu töötuks jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles