RIA hoiatab: mac'ide populaarsus toob kaasa pahavara kasvu

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MacBook’i sülearvutid on pahavara kirjutajate sihtmärgiks saanud.
MacBook’i sülearvutid on pahavara kirjutajate sihtmärgiks saanud. Foto: Reuters/ScanPix

CERT Eesti infoturbe eksperdi Tarmo Randeli sõnul oli pahavara loojate senine sihtmärk Windows selle suure leviku tõttu. Nüüd on aga Apple'i suure edu tagajärjel hakatud ka Mac'idele keskenduma.

«Kui varem nägime pigem koolipoiste katsetusi Macile viiruste kirjutamisel, siis nüüd on näha, et Mac'ide kasutajatele suunatud pahavara on kirjutatud palju professionaalsemalt,» ütles ta.

Mac'i pahavara puhul on hetkel valdav suund arvutikasutaja petmisel pahavara vabatahtlikule paigaldamisele. Hea näide on viimasel ründel kasutatud pahavara, tuntud nimede MacSecurity ja MacDefender all, mille levitamisel kasutati seni Windowsi kasutajaid edukalt õngevõtnud metoodikat: kasutaja suunati veebilehele, millel näidatud animatsioon lõi mulje, et arvuti on nakatunud viirusega. Kui kasutaja jäi nähtut uskuma, siis laadis ta alla ning paigaldas vabatahtlikult programmi, mis teda netipahaduse eest kaitseks. Paigaldatud rakendus oli loomulikult pahavara, mis suunas kasutaja suvalistel hetkedel pornolehtedele ja jätkas piinlikke hetkede tekitamist niikaua, kuni inimene oli tasunud nn registreerimistasu.

«Antud näide ei ole paraku ainukene juhtum, sestap on Maci kasutajatel vaja hakata leppima teadmisega, et nad ei ole enam turvalisel saarekesel, vaid jõudnud pahavaraga elatist teenivate kurjategijate sihtmärkide nimistusse,» nentis Randel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles