Töötute read hõrenevad jõudsalt

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassas ei näe enam üksnes õnnetuid inimesi, tööpakkumiste arv on viimasel ajal jõudsalt kasvanud.
Töötukassas ei näe enam üksnes õnnetuid inimesi, tööpakkumiste arv on viimasel ajal jõudsalt kasvanud. Foto: Mihkel Maripuu

Hoogsalt kasvanud tööpakkumiste arv on veel aasta eest rahvast puupüsti täis töötukassa ruumid märksa vaiksemaks muutnud.

Töötukassa Tõnismäe büroos, kuhu tööotsijad veel eelmise aasta augustis ära mahtuda ei tahtnud, valitses eile keskpäeval rahu. Üksikute kohaletulnute seas andsid tooni venekeelsed kunded ning pakkumisi oli kuulama tulnud ka üks mustanahaline mees.

Paraku jäi eksootiline töötu olukorda kommenteerides napisõnaliseks. «Saan teiega rääkida siis, kui olen töö leidnud,» sõnas nime avaldamisest ja pildistamisest keeldunud rastapatsidega mees.

Ihatakse suuremat palka
Üle aasta tagasi koondatud maardulanna Marina Selezneva ei ole aga paraku täheldanud, et 14. juulist statistikaraamatusse kantud 7,9 protsendile kukkunud registreeritud töötuse määr tema igakuistele tööotsingutele positiivset mõju oleks avaldanud.

«Palk peab olema selline, et mul tasuks selle nimel iga päev Maardust Tallinna sõita, sest Maardus pole üldse tööd,» kirjeldas Selezneva oma soove. Seni pole naine sobivat töökohta leidnud, peamise põhjusena tõi ta välja puuduliku eesti keele oskuse.

Esimest korda viibis «börsil», nagu venelased töötukassat nimetada tavatsevad, ka otse koolipingist töötute ridadesse suundunud Artjom, kes lõpetas kevadel polütehnikumis automaatika eriala.
«Lõpetasin kooli, aga sobivat tööd pole veel leidnud,» sõnas Artjom. «Öeldi, et mine ja vaata börsile, nii otsustasingi proovida.»

Pikemaajalist töötu staatust Artjom ei kartnud, sest kui paremat pakkumist ei leidu, võivat tema kvalifikatsiooniga mees alati tööle asuda näiteks Ericssoni. «Nemad võtavad põhimõtteliselt kõik vastu,» teadis Artjom.

Töötukassa juhi Meelis Paaveli sõnul tõotab praegune majandusseis, et tööpakkumiste arv püsib kõrgel ja töötuse määr alaneb. «Eks loomulikult on hooajatööd siin kõvasti kaasa aidanud, eelkõige pean silmas näiteks teenindust,» lausus Paavel. «Aga paremad märgid näitavad, et ka tööstus- ja ehitussektor võtavad inimesi juurde.»

Nii ei ole Paaveli sõnul ka karta, et suve lõppedes oluline hulk inimesi end taas töötuna leiaksid. «Väike korrektsioon toimub, aga suuremat töötuse lainet küll praegu ette näha ei ole,» ütles Paavel.

Registreeritud töötuse langus on küll pidurdumas, ent Paaveli sõnul näitavad töötukassa prognoosid, et aasta lõpuks on Eestis tööta siiski 50 000 inimest ehk veidi üle seitsme protsendi tööjõulisest elanikkonnast.

Registreeritud töötute arv on alates 10. veebruarist nädal-nädalalt vähenenud ning võrreldes poole aasta taguse ajaga 15 000 inimese võrra väiksem. Praeguseks on töötuse määr jõudnud 2009. aasta märtsi tasemele, kõige rohkem – 14,7 protsenti tööjõust – oli  Eestis registreeritud töötuid mullu märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles