Euroala tippkohtumisele sõidab Ansipi asemel erakorraliselt Ilves

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroala probleemid.
Euroala probleemid. Foto: SCANPIX

Seoses peaministri välisvisiidiga esindab valitsuse ettepanekul 21. juulil Brüsselis toimuval euroala riigi- ja valitsusjuhtide kohtumisel Eestit erakorraliselt president Toomas Hendrik Ilves.

Kohtumise üheks eesmärgiks on Kreeka uue abiprogrammi rahastamismudeli kokku leppimine, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

Riigipea osalemine euroala mitteametlikul tippkohtumisel on tingitud samale ajale langenud peaminister Andrus Ansipi töövisiidist Ameerika Ühendriikidesse, kus tal on kavandatud rida kõrgetasemelisi kohtumisi.

Valitsus kiitis tänasel erakorralisel istungil heaks seisukohad neljapäevaks, 21. juuliks kokku kutsutud euroala riigi- ja valitsusjuhtide mitteametlikuks kohtumiseks, teatas valitsuse pressiesindaja.

Euroala tippkohtumisel tahetakse kokku leppida Kreeka uue programmi rahastamismudelis. Tänase otsuse kohaselt lähtub Eesti tippkohtumisel valitsuse poolt varasemateks Euroopa Liidu majandus- ja rahandusministrite nõukogu (ECOFIN) istungiteks ja eurogrupi kohtumisteks heakskiidetud seisukohtadest.

Valitsus kinnitas, et euroala stabiilsuse tagamine on kõigi võetavate meetmete tingimusteta eesmärk ja seetõttu on Eesti valmis toetama Kreeka tulevase programmi kõiki rahastamisvõimalusi, mis tagavad Kreeka võla kestlikkuse keskmises ja pikemas perspektiivis; tagavad erasektori kaasamise sellises vormis ja ulatuses, mis on vajalik konsensuse saavutamiseks euroalal, ning minimeerivad kõigi stsenaariumide puhul otsese ja kaudse riski Eesti eelarvele ja finantssüsteemile.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon koguneb kolmapäeval, 20. juulil kell 10 erakorralisele istungile, et anda oma suunised Eesti seisukohtadele 21. juulil 2011 toimuval euroala tippkohtumisel.

Valitsus kinnitas seisukohad oma teisipäevasel erakorralisel istungil 19. juulil ning vastavalt siseriiklikule ELi asjade menetlemise korrale, annab Eesti seisukohtadele oma hinnangu riigikogu ELi asjade komisjon. Komisjoni istungil osalevad rahandusminister Jürgen Ligi, riigikantselei ELi asjade direktor Juhan Lepassaar ja rahandusministeeriumi arenduse ja Euroopa Liidu ja välissuhete asekantsleri kt Tanel Ross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles