Magistritöö: naisjuhi palka peetakse meeskolleegi omast väiksemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisjuhi palka peetakse madalamaks
Naisjuhi palka peetakse madalamaks Foto: SCANPIX

Tallinna Ülikoolis kaitstud magistritööst selgub, et naisjuhtide tööd peetakse vähemefektiivseks ning ka nende palka meeskolleegide omast madalamaks.

Vastajatel paluti muuhulgas oletada kirjeldatava juhi palga suurust, juhtide kirjeldused erinesid vaid soo ja vanuse poolest, kõik muud omadused olid samad.

Selgus, et vanematele meesjuhtidele omistati kõrgemat palka kui vanematele naisjuhtidele ning noorematele nais- ja meesjuhtidele.

Arvati, et kõige väiksemat palka saab noor naisjuht. «Vanematele juhtidele omistatav kõrgem palgatase võib tuleneda uskumusest, et nad on juhtidena efektiivsemad ja kompetentsemad, samuti võib hinnanguid juhi palgale mõjutada ka ajakirjanduses avaldatu naiste ja meeste palgalõhe kohta,» kirjutab töö autor Kairit Õunapuu.

Nooremale naisjuhile omistati nii madalamat kompetentsust, juhiga rahulolu kui usaldusväärsust. «Huvitava tähelepanekuna võib välja tuua, et noorema naisjuhi palka nähti madalamana isegi võrreldes vanema naisjuhi palgaga,» täheldas Õunapuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles