Itaallased marus poliitikute hüvede peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi  koos tütar Barbara Berlusconiga
Silvio Berlusconi koos tütar Barbara Berlusconiga Foto: AP / Scanpix

Sel nädalal jõustuvad Silvio Berlusconi kasinuskava esimesed ebapopulaarsed elemendid, tabades vaesemate itaallaste taskuid. Samal ajal kasvab surve kärpida riigi «kallite» poliitikute ülalpidamise kulusid, kes eelarve oma huvides ümber on kujundanud.


Agaralt on õli tulle valanud anonüümne Facebooki-kasutaja, kes väidab end olevat endine parlamendi nõunik ja selgitab kodanikele, milliseid privileege rahvaesindajad naudivad.

Eilse seisuga oli «Spider Truman» kogunud juba üle 254 000 «sõbra». Viimastelt tulvab jõgedena maruvihaseid kommentaare.

Muuhulgas esineb üleskutseid revolutsioonile ja poliitikute lintšimisele linnaväljakuil.

Erihüvede loetelust võib tuua esile parlamentääride poolt võetud kindlustussummad «varastatud» sülearvutite hüvitamiseks, politseieskortide kasutamise šoppavate abikaasade turvamiseks, armukeste külastused, tasuta sõit pluss boonusmiilid lennufirmalt Alitalia, ning kopsakad allahindlused autode- ja mobiiltelefonide kulutustelt.

Eriliselt on itaallased ärritunud selle peale, et peavad nüüd ambulatoorses korras riigihaiglaid külastades 25 eurot välja käima – samal ajal kui parlament lükkas edasi oma palkade võimaliku kärpimise, pannes antud küsimuse «läbivaatamise» kirja alles aastaks 2013.

Rahandusministri Giulio Tremonti ettepanek viia parlamendiliikmete palgad kooskõlla ELi keskmisega tehti debati käigus ümber nii, et tegemist on ELi kuue suurima majanduse keskmisega.

Bocconi ülikooli professor ja Itaalia tuntumaid majandusteadlasi Tito Boeri on avaldanud eelarve analüüsi, kõrvutades lõppversiooni esialgsete kavanditega. Ta väidab, et lõppversioonis on parlamendiliikmete aastapalk 12 000 euro võrra parem kui varasemates projektides.

Itaalia poliitikute korruptsioonist ja mõõdutundetusest pajatava bestselleri «Kast» autorid Sergio Rizzo ja Gian Antonio Stella tsiteerivad Pennsylvania ülikooli professori Antonio Merlo uurimistööd, millest selgub, et Itaalia parlamendi kulud on umbes 1,6 miljardit eurot aastas ehk 27,5 eurot iga itaallase kohta – 5,5 korda rohkem, kui keskmine USA kodanik Washingtoni poliitikute eest välja peab käima.

Autorite sõnutsi on valitsus kaotanud inimeste usalduse. Nad nõuavad, et Itaalia poliitikud avaldaksid internetis kõik oma sissetulekud.

«Kui palju nad siis tegelikult teenivad, et Ferrariga ringi sõita?» küsis Rizzo hiljutises teleintervjuus, viidates kiirust armastavale parlamentäärile Marco Milanesele, Berlusconi partei liikmele, kes veel juunikuus Tremonti poliitnõuniku ametit pidas. Tänaseks on mees kohtu otsusega aresti all, süüdistatuna korruptsioonis.

Rizzo ütles, et Suurbritannias saab igaüks «ühe hiireklikiga» teada, millised parlamendiliikmed riigi kulul lennata saavad, Itaalias aga mitte. «Me nõuame nimesid,» ütles ta.

Alitalia kinnitas, et parlament maksab liikmete ametireisid kinni, kuid et nad saavad ka boonusmiile.

Ka varasemalt valitsust soosinud ajalehed on valitsevat «kasti» ründama asunud. Olgu siis blogija väidetega nagu on, igal juhul langevad ta ilmutused viljakale pinnale.

Maikuistel kohalikel valimistel sai Berlusconi muserdava kaotuse osaliseks. Nii madalale, kui praegu, et ole kolme aasta eest peaministritoolile istunud miljardäri populaarsus varem veel langenud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles