Ungari maksustab kõrge suhkru- ja soolasisaldusega toidud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedus toimus
Leedus toimus Foto: SCANPIX

Ungari parlament kiitis eelmisel nädalal heaks eelnõu, mille kohaselt hakkab 1. septembrist palju suhkrut, soola, kofeiini või süsivesikuid sisaldavale toidule ja joogile kehtima uus n-ö rämpstoidumaks.


Näiteks eelpakendatud koogid maksustatakse 100 forintiga (ligi 0,4 euroga) kilogrammi kohta. Snäkid, mis sisaldavad 100 grammi kohta üle 1 grammi soola, maksustatakse 200 forintiga kilogrammilt, vahendab Budapest Business Journal.

Jookidele, mille puuviljasisaldus jääb alla 25 protsendi, hakkab kehtima maks 5 forinti liitri kohta. Ka maksustatakse joogid, milles sisaldub enam kui 8 grammi suhkrut 100 milliliitri kohta. Energiajookide tootjad peavad hakkama maksma 250 forinti liitri kohta.

Kui toit või jook on valmistatud välismaal, siis tasub maksu selle importija. Ettevõtted, mis müüvad alla 50 liitri või kilogrammi maksustatavaid tooteid, on maksust vabastatud.

Uue maksu tulu kasutatab riik tervishoiukulutusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles