Salalaenu võtmine läheb kalliks maksma

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laen
SMS-laen Foto: Margus Ansu

Kiirlaenufirmad on välja mõelnud uue teenuse – n-ö salalaen. Tegemist kindla summaga, mis antakse laenajale sularahas, et krediidist panka mingit jälge ei jääks ning mille intress on tavalisest kiirlaenust kopsakam.

Kindlasti on nii mõnigi lugeja raadiost kunagise filmi «Tondipüüdjad» taustamuusikaga reklaami kuulnud, kus räpparid laenu võtma üleskutsuvad. Tegemist on Raha24.ee salalaenu teenusega BongaBonga.

Põhimõtteliselt on see tavaline kõrge intressiga kiirlaen. Kui inimene tahab näiteks kuuks laenata 100 eurot, peab ta arvestama 130-eurose tagasimaksega. Erinevus peitub selles, et sularahatehingust ei jää panka mingit jälge ning erinevalt kontole laekuvast laenust on intress märksa suurem.

Laenufirma BB Finance juhatuse liige Ott Krigul räägib, et salalaenu vajadus on tekkinud seetõttu, et mitmed kiirlaenu võtnud inimesed ei ole hiljem pangast laenu saanud. «Pangal on teinekord olnud lihtsalt väga hea ettekääne loobuda krediidivõimaluse andmisest,» sõnab ta. Kõrgem intress tuleb Kriguli sõnul aga sellest, et laenu teenindamise kulu on kõrgem. Sama firma kontole makstava 100-eurose laenu kuine intress on 18 protsenti.

Praegu annavad salalaenu Raha24 ning Ferratum Estonia. Mõlemad teevad seda koostöös Eesti Postiga, kelle ülesanne on inimesed tuvastada ning raha välja maksta.

Uurides, mida arvab teenusest Swedbank, jääb panga väikefinantseerimise osakonna juhataja Ago Samma diplomaatiliseks. «Mis puutub sellesse, kas pank näeb kliendi kohustusi või mitte, siis eelkõige on kliendi kohustus meid teavitada võimalikest kohustustest, mis ta on võtnud teistest krediidiasutustest. Ehk me eeldame, et meie kliendid on mõistlikud ja ausad,» räägib ta.

Samma lisab, et loomulikult vaadatakse läbi ka kontol toimunud liikumised ning kui on midagi arusaamatut, siis küsitakse kliendi käest üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles