SEB peaökonomist ennustab majanduskriisi jätkumist 4–5 aastat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langus.
Langus. Foto: SCANPIX

Rootsi SEB panga peaökonomist Robert Bergqvist ütles Rootsi ärilehele Dagens Industri antud intervjuus, et neli aastat tagasi alanud majanduskriis kestab veel vähemalt 4–5 aastat.

«Üleilmne majanduskriis algas neli aastat tagasi, kui USA eluasemelaene andvad institutsioonid sattusid raskustesse ja kinnisvaraturud läksid langusse. Ajalugu näitab, et sellisest kriisist toibumine võtab tavaliselt aega 8–10 aastat,» ütles SEB peaökonomist.

Ökonomist rõhutab, et kuigi majanduskriis on globaalne, on paljudes Euroopa probleemides Vana Maailm ise süüdi. Euroriigid ajasid liiga lõtva rahapoliitikat, rõhutas ta.

Ühisrahale üle minnes loobusid poliitikud kahest distsiplineerivast abinõust – intressist ja valuutast. See pani aga poliitikutele suurema vastutuse, et nad ajaks jäigemat rahapoliitikat, mida aga paljud ei arvestanud.

Bergqvist jagab võlakriisis euroriigid kolme rühma. Tõsises kriisis on Kreeka, Iirimaa ja Portugal. Järgmises rühmas on Hispaania ning kolmandas Itaalia, Belgia ja Prantsusmaa, millel on suur riigivõlg ja mis ei ole oma finantspoliitikat eriti karmistanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles