Pensionifondidega liitus üle poole miljoni inimese

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid tantsimas.
Pensionärid tantsimas. Foto: Margus Ansu

Pensionifondide kogumaht on oktoobri lõpu seisuga 11 245 miljonit krooni ja nendega oli liitunud kokku 577 530 inimest, kellest 9200 hakkab uuel aastal juba raha tagasi saama.


Möödunud perioodil liitus kogumispensioniga 25 748 uut inimest. Alates 2009. aastast algavad kogumispensioni väljamaksed, järgmisel aastal on õigus teisest sambast pensioni saada ligi 9 200 inimesel.

Kogumispensioni väljamaksmise viis sõltub sellest, kui suures väärtuses on inimese pensionikontol pensionifondi osakuid. Väljamaksete erinevate võimaluste täpsustamiseks soovitas NASDAQ OMX Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuht Kristel Vanasaun pöörduda kas oma haldurpanga või mõne väljavalitud elukindlustusseltsi poole.

Sõltuvalt kogutud pensionifondi osakute väärtusest on inimesel võimalik raha ühekorraga välja võtta, saada pensioni regulaarsete maksetena otse pensionifondist või läbi kindlustusseltsi elu lõpuni annuiteedil põhinevate väljamaksetena.

Fondide lõikes on eelmise liitumisperioodiga võrreldes turuosa suurendanud agressiivse strateegiaga fondid, eelkõige Hansa pensionifond K3 (14 333 uut klienti), SEB progressiivne pensionifond (4068 uut klienti), pensionifond LHV Uued Turud (2601 uut klienti) ja kohustuslik pensionifond Sampo Pension 50 (1820 uut klienti).

Sel aastal oli viimane võimalus kohustusliku kogumispensioni fondidega liituda 1974-76 aastatel sündinutel.

Detailset informatsiooni kogumispensioni kohta saab uuenduskuuri läbinud pensionikeskus.ee koduleheküljelt. Kogumispensioniga liitunute üle peab arvestust NASDAQ OMX Eesti Väärtpaberikeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles