Ford müüs Mazda ja GM Suzuki aktsiaid

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mazda logo
Mazda logo Foto: AFP / Scanpix

Finantsraskustega võitlevad Ameerika Ühendriikide autototjad Ford Motor ja General Motor hankisid raha müües vastavalt Mazda ja Suzuki aktsiaid. 


Ford Motor Co vähendas osalust Mazda Motoris, müües maha 20 protsenti kaks kolmandikku talle kuuluvatest aktsiatest. Ford oli seni 33,4 protsendiga Mazda suuraktsionär, vahendas Bloomberg.

Pärast müügitehingut jääb talle 13,4 protsenti Jaapani autofirma aktsiatest.

Ford teenib tehinguga 540 miljonit dollarit. Mazda aktsiaid ostavad näiteks Sumitomo Corp., Itochu Corp. ja viis kindlustusfirmat. Hiroshimas asuva peakorteriga Mazda Motor ostab tagasi 6,9 protsenti aktsiatest.

Tehingu tõttu toimuvad muudatused ka Mazda juhatuses, kus senise kolme Ford Motori esindaja asemel jätkab tööd vaid üks.

Eile teatas General Motors, et müüb maha 3 protsenti Jaapani autotootja Suzuki Motori aktsiatest, teenides tehinguga 230 miljonit dollarit, vahendas The Wall Street Journal.

GM ja Suzuki teevad koostööd näiteks hübriidautode valdkonnas. «Me hindame kõrgelt strateegilisi suhteid Suzukiga,» ütles GMi tegevdirektor Rick Wagoner. «Tehing ei avalda mõju meie kahepoolsetele ärisuhetele.»

Selle kümnendi alguses kuulus GMile veidi üle 20 protsendi Suzuki aktsiatest. 2006. aastal müüs firma maha 17 protsenti aktsiatest ja eile müüdi ära ülejäänud 3 protsenti.

Ford, General Motors ja Chrysler on palunud USA valitsuselt finantsabi 25 miljardi dollari ulatuses, et jääda majanduskriisis ellu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles