Praegune kümnend pakub enneolematu võimaluse Ladina-Ameerikale

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alemao agul Sao Paulos, Brasiilias koos vastavatud gondliliinidega. Projekt on üks paljudest, mida Sao Paulo enne 2014 jalgpalli MMi ja 2016 olümpiamänge kuritegevuse ohjamiseks ja infrastruktuuri uuendamiseks läbi viib.
Alemao agul Sao Paulos, Brasiilias koos vastavatud gondliliinidega. Projekt on üks paljudest, mida Sao Paulo enne 2014 jalgpalli MMi ja 2016 olümpiamänge kuritegevuse ohjamiseks ja infrastruktuuri uuendamiseks läbi viib. Foto: Reuters

USAs tegutsev Brookingsi Instituut toob välja peamised põhjused, miks 2010ndad aastad pakuvad võimaluse arenguhüppeks just Ladina-Ameerikale.

Demograafiline aspekt: Ladina-Ameerikas on sellel aastakümnel ülalpeetavate osakaal läbi aegade üks madalamaid. ÜRO prognooside kohaselt püsib ülalpeetavate osakaal madalal umbes aastani 2025.

See aga vähendab survet tööealise elanikkonna rahakotile, võimaldab koguda sääste, teha investeeringuid ja tõsta koolisüsteemi kvaliteeti.

Hiina majanduskasv: ehkki odava tootmise seisukohast on Hiina Ladina-Ameerikale konkurent, kasvab tänu Hiina majanduse arengule maailma toorainevajadus ja – hinnad. See aga on kasvatanud Ladina-Ameerika ekspordimahte. Ehkki Hiina ehitusbuum ei saa lõpmatuseni kestma jääda ning Hiina majandus jõuab faasi, kus hakkab arenema väiksema toorainevajadusega teenustesektor, arvavad mõned eksperdid, et järgmisena võib toorainenõudlust hakata kasvatama India.

Kuid praegu, mil toorainevajadus ja –hinnad on kõrgel, on Ladina-Ameerikal võimalus investeerides valmistuda ka teistsugusteks stsenaariumideks.

Globaalsed säästud ja likviidsus: Ladina-Ameerikasse on viimasel ajal investeeritud rohkem kui varem, põhiliselt seetõttu, et maailmas on olnud vabu sääste.

Kuna kodumaised säästud on jätkuvalt madalal, on piisava ja odava väliskapitali pealevoolule lootma jääda siiski ohtlik ja ebarealistlik.

Üks võimalikke ohte on Hiina elustandardi paranemine ja sellega seoses hiinlaste säästude võimalik vähenemine. Samuti võib globaalses plaanis tõsta kapitali hinda USA inflatsioonisurve.

Seega on Ladina-Ameerika tulevikus suure tõenäosusega sunnitud saama hakkama põhiliselt kodumaistele säästudele toetudes, mis omakorda annab põhjuse lähiaja võimalusi maksimaalselt ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles