Moody's pani USA reitingu vaatluse alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moody's hoiatas USA maksejõuetuse eest.
Moody's hoiatas USA maksejõuetuse eest. Foto: SCANPIX

Moody's alustas USA kolmekordse A reitingu ülevaatamist, valmistudes selle langetamiseks, kui Washingtonil 2. augustiks laenuliimiit kergitamata jääb.

«Moody’se hinnangul on intressimaksete katkestuste risk küll väike, kuid mitte enam minimaalne,» ütles reitinguagentuur eile.

Moody'se samm rõhutab tõsiasja, et isegi lühiajalised maksekatkestused võivad tuua kaasa kestva reitingulangetuse, survestades vabariiklasi ja demokraate kokkuleppe nimel kõvemini pingutama.

Samal ajal edastas USA Föderaalreservi juht Ben Bernanke oma seni kõige selgesõnalisema hoiatuse selle kohta, mis juhtuma hakkab, kui laenulimiiti tõsta ei suudeta.

Bernanke ütles Kongressi esindajatekoja finantsteenuste komisjoni ees, et sellisel juhul oleks «kindlasti mõeldav» 2008. aasta mastaabiga majanduslangus, ning et «tugev tagasilöök taastumisele oleks kiire tulema».

Kui USA pärast 2. augustit enam laenu võtta ei saa, võib riik katta kulutusi vaid eelarvelaekumistest, mis tähendaks teatud kohustuste täitmatajätmist.

Bernanke kirjeldas komisjonile ka lisastiimulite variante, mis majanduse nõrgenedes käiku võiksid minna – viidates võimalusele pöörduda tagasi lõdvema rahanduspoliitika juurde.

«On võimalik, et majandus jääb oodatust nõrgemaks – ja seda pikemaks ajaks. Deflatsiooni-riskid võivad tagasi tulla, mis aga eeldaks poliitilist tuge,» ütles Bernanke.

Keskpankur mainis võimalust hoida intressimäärad nulli lähedal, teostada järjekordne kvantitatiivne leevendamine (loe: trükkida juurde raha), pikendada keskpanga poolt väljastatud laenude tähtaegu või langetada (praegu 0,25 protsendilist) intressi, mida nad pankadele hoiuste pealt maksvad.

MF Globali peaanalüütik Jim O'Sullivan ütles: «Sõnum näib olevat selline, et kui kasv ei kiirene, siis keskpank taas sekkub.»

Bernanke kommentaarid mõjusid ergutavalt toormehindadele. Kuld lõi rekordi 1587 dollariga untsist, teravalt tõusid ka nafta ja põllumajandustoormed.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles