USAs söövad autod rohkem maisi kui lehmad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maisipõld.
Maisipõld. Foto: SCANPIX.

Ühendriikide etanoolitootjad neelavad nüüd rohkem kodumaist maisi kui looma- ja linnufarmid, osutades sellele, kuidas riiklikult doteeritud biokütuste tootmine teravilja nõudlust tõstab.


USA põllumajandusministeeriumi hinnangul tuleb 31. augustil tõdeda, et 12 kuuga on etanoolitööstus tarbinud 5,05 miljardit buššelit maisi, mis teeb üle 40 protsendi mullusest saagist.

Loomasöödaks ja kasutuskõlblikeks jäätmeteks läheb 5 miljardit buššelit.

USA on maailma juhtiv maisikasvataja ja -eksportija.

Biokütuste sektor on murettekitava toiduinflatsiooni tõttu üha suurema luubi all. Juunikuus esines G20 oma esimese üleskutsega kärpida biokütuste kasutust maailmas.

Vaatamata sellele, et maisihinnad on mullusest 90 protsenti kõrgemad, saavutab etanoolitootmine tänavu USAs eeldatavasti rekordilise 13,7 miljardi galloni taseme, ületades kohustusliku 1 miljardi galloni piiri.

Ülejääki on eksporditud välismaale, muuhulgas Brasiiliasse, mis on juhtiv suhkrupõhise etanooli valmistaja.

Lihatööstuse ja mõnede keskkonnaaktivistide hinnangul on etanoolitootjate nagu Archer Daniels Midlandi, Poeti ja Valero Energy kasvav maisitarbimine üheks toiduhindade tõusu põhjuseks.

Tõusuteel on ka kariloomade nuumamiseks ning tärklise ja magusainete tootmiseks kasutatava maisi nõudlus.

USA põllumajandusministeerium tõstis tuleva aasta globaalse maisitarbimise prognoosi 5,9 miljoni tonni võrra 877,6 miljoni tonni peale, kuna loomad on seda rohkem sööma hakanud.

Hiina, mis omal ajal kodumaise maisiga hakkama sai, on juba hakanud USAst maisi ostma ja peaks lähitulevikus tellima 2 miljonit tonni maisi.

Etanoolitootmist tõukavad aga tagant kõrged bensiinihinnad.

Chicago börsil olid eilsed etanoolifutuurid 30 senti odavamad kui bensiinifutuurid New Yorgis.

Maisifutuurid ronisid 2,8 protsendi jagu kõrgemale ja ületasid 7 dollarit buššelist – kõrgeim tase alates juunikuust.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles