Iisrael ja Liibanon tülis merealuse gaasi pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibanoni rannik.
Liibanoni rannik. Foto: SCANPIX

Iisraeli ja Liibanoni vahel puhkesid vaidlused merepiiri täpse asukoha üle, kuna mõlemad riigid üritavad kindlustada endale tohutuid maagaasivarusid, mida Vahemeri endas väidetavalt kätkeb.


Iisraeli valitsus võttis eile vastu resolutsiooni, milles kinnitab riigi õigust merealadele, mida Liibanon mullu ÜRO vahendusel endale taotlema asus.

Iisraeli ametnikud teatasid, et esitavad ÜRO-le ka oma seisukohad.

Peaministri Benjamin Netanyahu sõnutsi on Liibanoni poolt ÜRO-le esitatud merepiir tunduvalt kaugemal lõunas, kui see, mille paneb ette Iisrael.

Vaidluste keskpunktis on Vahemere idaranniku basseini piirkond, kust pärinevad viimaste aastate ühed suurimad gaasileiud.

Hetkel arendab USA-Iisraeli konsortsium Haifa linna lähistel kahte maardlat nimedega Tamar ja Leviathan, mis nende uskumust mööda sisaldavad kahe peale ligi 700 miljardit kuupmeetrit gaasi.

Hiljutiste leidude valguses aimatakse gaasirikkuste peitumist ka mujal Iisraeli ja Liibanoni rannikuvetes, mistõttu piiri täpne «vettetõmbamine» on muutunud mõlema riigi jaoks prioriteediks.

«Potentsiaal antud piirkonnas on tohutu. Sellest, kas piir tõmmatakse põhja- või lõuna poole, sõltub väga palju – ja jutt ei käi üksnes kalastamisest,» ütles eile üks Iisraeli ametnik.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles