Mais oli kaubavahetuse puudujääk selle aasta väikseim

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Statistikaameti teatel kasvas kaupade eksport mais jooksevhindades võrreldes läinud aasta sama kuuga 53 ja import 44 protsenti.

Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga vähendas ka kaubavahetuse puudujääki.

Eestist eksporditi tänavu mais kaupu 1,12 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,14 miljardi euro eest. Kaupade eksport ületas senist kõrgeimat ehk selle aasta aprilli käivet. Mais oli kaubavahetuse puudujääk 24 miljonit eurot. möödunud aastal samal ajal oli see 62 miljonit eurot.

Mais eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid (25 protsenti Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid, sh bensiini, kütteõlisid, elektrienergiat (24) ning puitu ja puittooteid (8). Võrreldes eelmise aasta maiga kasvas kaks korda nii masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete väljavedu.

Mais imporditi enim masinaid ja seadmeid (26 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (18) ning toidukaupu ja põllumajandussaadusi (10). Võrreldes möödunud aasta maiga kasvas enim masinate ja seadmete ning transpordivahendite import - mõlemad ligi kaks korda. Oluliselt suurenes ka metallide ja metalltoodete sissevedu (53 protsenti).

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Soome 14 protsendiga Eesti koguekspordist, järgnesid Rootsi ja Ameerika Ühendriigid vastavalt 14 ja 10 protsendiga. Võrreldes mullusega suurenes kõige enam eksport Nigeeriasse ja Rootsi - vastavalt 78 ja 65 miljonit eurot). Nii Soome kui ka Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mööblit. Ameerika Ühendriikidesse ja Nigeeriasse eksporditi enim kütuseid.

Kõige enam imporditi kaupu Soomest (12 protsenti Eesti koguimpordist), järgnesid Saksamaa ja Läti vastavalt 11 ja 10 protsendiga. Aastaga suurenes kaupade sissevedu kõige rohkem Lätist ja Saksamaalt, vastavalt 41 ja 38 miljonit eurot. Soomest imporditi enim elektriseadmeid, Saksamaalt sõidukeid ja nende osasid ning Lätist kütuseid.

Aprilliga võrreldes suurenes mais eksport 1 protsendi võrra, import aga kahanes 2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles