Itaalia serveeris terava euroehmatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Silvio Berlusconi ründas eile avalikult oma rahandusministri Giulio Tremonti kasinuskava. Pildil Berlusconi (paremal) ja Tremonti (vasakul).
Peaminister Silvio Berlusconi ründas eile avalikult oma rahandusministri Giulio Tremonti kasinuskava. Pildil Berlusconi (paremal) ja Tremonti (vasakul). Foto: SCANPIX

Euroala võlakriis sisenes eile ohtlikku faasi: märgid näitavad, et nakkus on levinud Itaaliasse, mis on ühisrahaklubi suuruselt kolmas majandus.

Itaalia riigivõlakirjade tootlused sooritasid äkkhüppe ja püstitasid 9 aasta tippmargi, samal ajal põrus tugevasti riigi aktsiaturg, eriti pangaaktsiad.

Itaalia-mured andsid hoobi ka eurole, mis kukkus dollari suhtes ligi 1 protsenti.

«Euroala meeleolud muutusid nädalaga süngemaks, nakkusehirm süvenes ja nüüd kardetakse kriisi ägenemist,» ütles BNP Paribasi vanemanalüütik Ken Wattrett. «Asja ajavad hullemaks Itaalia ebastabiilne poliitiline olukord ja loid majandus.»

Investorite usaldust Itaalia vastu õõnestavad sealsed sisepoliitilised pinged.

Peaminister Silvio Berlusconi ründas eile avalikult oma rahandusministri Giulio Tremonti kasinuskava.

Berlusconi ja Tremonti on karvupidi koos rahandusministeeriumi kasinuseelarve pärast. Õli on valanud tulle ka Tremonti tõrksus kehtestada peaministri nõutud maksukärpeid.

«Tremonti mõtleb, et tema on geenius ja kõik teised on lollid,» ütles miljardärist peaminister harvaesinevas intervjuus vasakpoolsele ajalehele La Repubblica.

«Aga ma kannatan ta ära, kuna me oleme vanad tuttavad ja inimesi tuleb võtta sellistena nagu nad on.»

«Ta muretseb turgude pärast... Aga mina tuletan talle alati meelde, et poliitikas saadakse tulemusi konsensuse ja häälte abil.»

Turgudel olid lood aga sellised, et 10-aastaste Itaalia võlakirjade tootlused lendasid 5,27 protsendi peale. Mis tähendab seda, et nädalast tõusu kogunes ligi pool protsenti – ja see on üks suuremaid liikumisi alates euro asutamisest.

Itaalia laenuvõtmise kulud Saksamaaga võrreldes lõid aga euroajastu rekordi.

Hirm Itaalia pankade käekäigu pärast eelseisvates stressitestides põhjustas aga sealsete pangaaktsiate kiirmüügi, mis kukutas hindu 5,7 protsenti.

Itaalia aktsiaturg tervikuna langes 3,5 protsenti.

Itaalia pangandussektori kaitseks astus välja sealne esikeskpankur Mario Draghi: «Meie oma analüüside põhjal võin ma veendumusega väita, et Itaalia pangad läbivad Euroopa stressitestid suure varuga, tõestades oma kapitalisatsiooni adekvaatsust.»

Kuigi üleshüppe sooritasid ka Hispaania, Kreeka ja Iiri riigivõlakirjade tootlused, valmistab Itaalia oma suuruse tõttu investoritele märksa kõvemat peavalu.

Itaaliat rõhub üks eurotsooni raskemaid võlakoormaid, mis võrdub 120 protsendiga sisemajanduse kogutoodangust. Itaalia võlakirjaturg on ühtlasi ühisrahaklubi suurim.

Kuna järgmise viie aasta jooksul kukub ligi 900 miljardi eurose võla maksetähtaeg, asetavad kõrgenenud tootlused majanduse suure surve alla ja lükkavad üles refinantseerimise kulusid.

«Itaalia riigivõlg on löögi all, kuna turud on muutunud ülitundlikuks euroala aneemilise kasvu ja kõrge võlataseme suhtes,» ütles konsultatsioonifirma Spiro Sovereign Strategy juht ja asutaja Nicholas Spiro.

«Itaaliat nähakse üha enam sellena, mis ta alati olnud on: liiga suure võla ja liiga väikese kasvuga perifeeriamajandus.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles