USA kardab «kirurgilisi pomme»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: SCANPIX.

Washington hoiatab, et Araabia poolsaare al-Qaeda võib plaanida lõhkekehade kirurgilist siirdamist enesetaputerroristidesse, et hakata sel viisil laskma õhku USAsse suunduvaid reisilennukeid.


Ühtlasi võib see tähendada reisijate jaoks kõrgendatud turvameetmete rakendamist.

USA on edastanud teistele valitsustele ja rahvusvahelistele lennufirmadele teate, et Jeemenist on viimastel päevadel laekunud luureandmeid ülalmainitud tehnika juurutamise kohta, kuigi otsesed tõendid koheste rünnakute kohta pole.

«Selline oht ähvardab tõenäoliselt pigem välismaalt kui siseriiklikult, samas rakendatakse ennetavaid meetmeid ka USAs,» ütles üks kõrge USA julgeolekuametnik.

Ühe teise ametniku sõnutsi lähtub oht Araabia poolsaarel tegutsevast al-Qaeda rühmitusest.

Obama administratsioon peab al-Qaedat kõige suuremaks terrorismiohuks USA territooriumil – seda eriti rühmituse juhtiva pommivalmistaja of Ibrahim Hassan al-Asiri kurikuulsa vilumuse tõttu.

USA ametnike andmetel ei ole lõhkekehi veel kirurgiliselt siirdama hakatud.

Väidetav Detroidi pommimees Umar Farouk Abdulmutallab kasutas teatavasti lõhkeainete peidupaigana oma aluspükse.

Asiri vend, kes üritas aastal 2009. tulutult tappa Saudi printsi Muhammad bin Nayifit, peitis lõhkekeha kehaõõnde.

Siirdatud lõhkekehi võib olla väga raske avastada ka kehaskännerite abiga.

«USAsse suunduvad lennureisijad võivad täheldada täiendavate turvameetmete kasutust,» teatas USA transpordiohutuse amet. «Kuna meetmed on kavandatud võimalikult märkamatuks, ei pruugi reisijad neid igas rahvusvahelises lennujaamas silmata.»

«Ette võib tulla reisijatega suhtlemist, samas ka läbikatsumist ning tõhustatud meetmete ja tehnoloogia kasutust,» ütles amet.

Washingtoni arvates on terrorirünnakute oht Araabia poolsaare al-Qaeda poolt suurem kui Pakistani «põhituumiku» oma, mida varasemalt juhtis  Osama bin Laden. USA ametnike andmetel üritavad Araabia poolsaare terroristid toime panna vähemambitsioonikaid rünnakuid, mille kordamineku võimalused on suuremad.
 

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles