Kodulaenude maksed hakkavad taas kasvama

Kaur Paves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Euroopa Keskpank tõstis eile baasintressi määra 1,5 protsendile, mistõttu kallinevad eluasemelaenu võtnud inimeste tagasimaksed.



0,25-protsendipunktine baasintressi määra tõus mõjutab otseselt Euribori, iga päev uuendatavat üleeuroopalist pankadevahelist intressimäära, millest lähtuvalt pangad kodulaenude intressid kehtestavad. Nii muudavad pangad iga poole aasta tagant kuue kuu keskmise Euribori alusel nende inimeste intressimäärasid, kes on kodulaenu võttes fikseeritud intressi asemel valinud  «ujuvad» tagasimaksed.

Euribor on selle aasta jooksul kerkinud 1,2 protsendilt 1,8-le ja kasvab keskpanga otsuse tõttu veelgi. Arenguruumi jagub, sest veel 2008. aasta oktoobris, enne globaalsest majanduskriisist tulenevat järsku langust, seisis kuue kuu keskmine Euribor 5,4 protsendi peal.

«Otseselt mõjutab praegune Euribori tõus neid, kellel läheb intress juulis-augustis ülevaatamisele,» ütles Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu.

Keskmine «ujuva» kursi valinud kodulaenuvõtja, kel lähikuudel pooleaastane intervall täis saab, kannab keskpanga otsuse tõttu lisakulusid 10–15 euro väärtuses kuus. «Otsene kulu ei ole nii märkimisväärselt suur,» sõnas Suitsu.

Kaugemas plaanis nägi Suitsu indeksi kasvus siiski olulist mõju laenuvõtja tarbimis- ja säästmisvõimele. «Kindlasti toob see kaasa jätkuva pinge pere eelarvesse, sest nagunii on kulutused eluasemele kõrged ja ka toidukulud on suured. Kodulaen on ju võetud enamasti just peredel, kus on ka lapsed,» ütles Suitsu.

Ka Nõmmele maja ostmiseks eluasemelaenu võtnud ettevõtja Alo Ergma tunnistas, et juba praegu on Euribori kasv tagasimakseid tuntavalt suurendanud. «Võrreldes vahepealsete aastatega, kui intress maas oli, on aastaintressides suurusjärguliselt 4000-kroonine vahe kindlasti,» sõnas Ergma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles