Tallinna Kütte omanik saab suure investeeringu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator.
Radiaator. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) ning Maailmapanga gruppi kuuluv Rahvusvaheline Finantskorporatsioon (IFC) investeerivad kokku kuni 200 miljonit eurot uude valdusettevõttesse Dalkia Eastern Europe, millele hakkavad kuuluma ka Eesti ettevõtted AS Tallinna Küte ja AS Eraküte.


Seoses Dalkia International SA uue valdusettevõte Dalkia Eastern Europe'i loomisega on AS-i Tallinna Küte ja AS-i Eraküte aktsiad üle kantud Dalkia grupi ettevõttele Société Valmy Defense 22, mis tulevikus nimetatakse ümber Dalkia Eastern Europe'iks, teatas Tallinna Küte BNS-ile.

Praegu on Dalkia põhitegevus piirkonnas keskendunud Eestile ja Leedule, kus ettevõte varustab soojusenergiaga Tallinna ja Vilniust ning käitab mitmeid väiksemaid piirkondlikke kaugküttevõrke. EBRD ja IFC eesmärk on aidata tänapäevastada Eesti, Leedu ja Venemaa kaugküttesektorit ning edenda soojamajanduse keskkonnaalast arengut, märkis Tallinna Küte.

EBRD ja IFC märgivad kumbki 100 miljoni euro väärtuses Dalkia Eastern Europe'i kolme aasta jooksul emiteeritavaid aktsiaid. Raha kasutatakse energiaefektiivsuse suurendamiseks ning taastuvenergia tootmiseks Eestis ja Leedus koostöös kohalike omavalitsuste ning erasektori soojusettevõtetega, aga ka Dalkia tegevuse laiendamiseks Venemaa ja teistel uutel turgudel, kaasa arvatud Ukrainas.

AS-i Tallinna Küte juhatuse esimees Kristjan Rahu ütles teates BNS-ile, et kahe kaaluka finantsgrupi panus kinnitab Dalkia potentsiaali piirkonna soojamajanduses. Ettevõtte suund soojuse ja elektri koostootmisele on Rahu sõnul näide tänapäevasest energeetikast, kus taastuvaid energiaallikaid kasutatakse läbimõeldult.

AS-i Tallinna Küte emaettevõte Dalkia International SA on ettevõtte teatel investeerinud Eestisse ligi 160 miljonit eurot. Tallinna Küte on viimati kaasajastanud Tallinna soojusvõrgu katlamajasid, et need saaks kasutada kohalikku kütust, ning rajab soojuspumba Paljassaare veepuhastusjaama.

Tallinna Küte on käivitanud 15 miljonit eurot maksva projekti Mustamäe ja kesklinna soojusvõrkude ühendamiseks, et Väo koostootmisjaamas toodetud soojusenergiat saaks kasutada Mustamäe kütmiseks. Alates 1999. aastast Eestis tegutsev Dalkia International on läbi aastate kogu siin teenitud kasumi ettevõtte andmeil reinvesteerinud.

Dalkia International SA omanikfirma on globaalne energiagrupp Dalkia, mis tegutseb 42 riigis ning mille käive oli 2010. aastal 8,6 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles