Hinnatõus pidurdub tänu soodsale ilmale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplus
Kauplus Foto: Laura Oks

Toiduained on odavnenud selle aasta soodsamate ilmastikuolude tõttu, mis on langetanud aiasaaduste hindu viimastel kuudel, seisab rahandusministeeriumi kommentaaris


Lähikuudel püsib aastane inflatsioon ministeeriumi sõnul 5 protsendi lähedal. Aeglustumist võib oodata alates sügisest peamiselt toidu hinnamuutuse arvelt, mida toetab toiduhindade stabiliseerumine maailmaturul ning saagikuse oodatav paranemine.

Seetõttu võib eeldada aiasaaduste edasist odavnemist, samuti langeb aastasest võrdlusest välja eelmise aasta sügisel toimunud töödeldud toidu oluline kallinemine.

Statistikaameti andmetel tarbijahinnad juunis võrreldes maiga ei muutunud. Aastane hinnatõus aeglustus mai 5,4 protsendilt juunis 4,9 protsendini. Juuni hinnataset mõjutas toiduainete ja mootorikütuse odavnemine ning kaugkütte kallinemine.

Kartus, et suuremate riikide majanduskasv aeglustub, on langetanud nafta hinda, mille tõttu on veidi vähenenud ka mootorikütuste jaehinnad

Kaugkütte hindadesse on aga järk-järgult jõudmas aasta esimesel poolel maailmaturul toimunud vedelkütuste oluline kallinemine. Samas tarbijad tunnetavad seda alles sügiskuudel algaval kütteperioodil.

Lisaks mõjutas ministeeriumi hinnangul tarbijahindu kaugliinibussipiletite kallinemine ning üürihindade tõusu jätkumine. Kui esimesel juhul on tegu kütusehindade tõusu kaudsete mõjudega, siis teisel juhul kinnisvaraturu olukorra paranemisega.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles