Maakler: kinnisvaraturg on ostjakeskne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja
Kortermaja Foto: Margus Ansu

Tänane kinnisvaraostja on majandusbuumist saanud kasulikud õppetunnid ning valib oma oste hoolikamalt.

«Kinnisvaraturu iseloom on pidevas muutumises. Kinnisvarakonsultandina on olnud huvitav kõrvalt jälgida hindade kõikumisi ja kinnisvaraturul valitseva suhtumise muutumist. Kord on turg ostjakeskne, kord müüjakeskne,» kommenteeris Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Eleri Soonsein

Mõne aasta eest oli suuri arendusprojekte kerge müüja ning kiires hinnatõusus võis tekkida konflikt juba müüdud korterite ja ikka tõusva hinna vahel. Kiiret kasumit taotlev arendaja tühistas broneeringud ja müüs korterid  uuesti, sest kasumi vahe võis ulatuda mitmekümnetesse miljonitesse ja ahvatlus oli suur.

Materjalid, mida valiti, olid soodsat lõpphinda ja suuremat kasumit silmas pidades üldjuhul keskmisest odavamad ja kehvema kvaliteediga. Selle tulemusena ehitati seinad viltu ja pragusid täis.

«Tänasel kinnisvaraturul on toimunud muutused, peamiselt suhtumises ja kogemuses. Näha ja tunda on ettevaatlikust – tahetakse osta valmis ja kvaliteetset asja. Ja korterite ostmisel arvestatakse nüüd väga kulusid, rangelt jälgitakse eelnevate perioodide kommunaalarveid,» ütles Soosein. Turg on muutunud ostjakeskseks, mis tähendab, et ostjate soovidega arvestatakse rohkem.

«Kinnisvaraturule on tekkinud väga palju huvitavaid pakkumisi ja arendusobjektide puhul on olulisemaks muutunud kvaliteet. Müügiperioodi pikkus on täna korteritel keskmiselt 4 kuud, majadel ja kruntidel isegi kuni aasta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles