7000 puudega inimese toetuse väljamaksmine hilineb

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksupettuse tõttu jäi riigieelarvesse laekumata tulumaksu üle 14 miljoni krooni.
Maksupettuse tõttu jäi riigieelarvesse laekumata tulumaksu üle 14 miljoni krooni. Foto: Aivar Aotäht

Ligikaudu 7000 tööealise puudega inimese sotsiaaltoetuse

ja töövõimetuspensioni väljamaksmine viibib sotsiaalkindlustusameti arstliku ekspertiisi infosüsteemi täiendamise tõttu.

Vajaduse infosüsteemi täiendada tingisid muudatused õigusaktides, teatas sotsiaalkindlustusameti pressiesindaja Elve Tonts.

Tööealiste puuetega inimeste sotsiaaltoetuste väljamaksmine viibib eelkõige neil, kes taotlesid puuet esmakordselt või kelle korduvekspertiisi tähtaeg langes oktoobrisse ja novembri esimesse poolde.

Töövõimetuspensionid, mille määramiseks ja maksmiseks kõik vajalikud dokumendid, sealhulgas ekspertiisiotsus on olemas, makstakse välja detsembrikuu jooksul.

Detsembris saab välja maksta need sotsiaaltoetused, mis laekuvad isikute pangakontodele. Posti teel makstavaid sotsiaaltoetusi on võimalik maksma hakata alates jaanuarikuust.

Puudega lastele ja puudega vanaduspensioniealistele inimestele ning ka paljudele puudega tööealistele (kokku enam kui 100 000 inimesele) makstakse sotsiaaltoetused ja töövõimetuspensionid välja endiselt õigeaegselt.

Alates 1. oktoobrist jõustusid muudatused puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduses ja riikliku pensionikindlustuse seaduses. Peamiselt muutus tööealiste inimeste (16-aastaste kuni vanaduspensioniealiste) puude raskusastme ja sotsiaaltoetuste määramise ning püsiva töövõimetuse tuvastamise kord.

Seni määrati tööealistele inimestele puude raskusaste lähtuvalt kõrvalabi vajadusest, uue korra järgi aga lähtuvalt puudest tingitud lisakuludest.

«Seetõttu tööealised inimesed, kes taotlevad puude raskusastme määramist, peavad täitma senisest mahukama ja üksikasjalikuma ekspertiisitaotluse vormi. See omakorda on kaasa toonud tavapärasest pikemad järjekorrad pensioniametite klienditeenindustes, mistõttu palume kõigilt kannatlikkust,» lisas Tonts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles